Напредъкът на страната ни по критериите за включване в Програмата на САЩ за безвизови пътувания и сътрудничеството във военната област бяха основните акценти в разговора на премиера Сергей Станишев с представителите на Групата за приятелство САЩ-България и Комисията по въоръжените сили в Конгреса на САЩ, които са на посещение у нас по покана на председателя на Групата за приятелство България-САЩ в Народното събрание Соломон Паси, съобщиха от правителствената информационна служба.
Страната ни продължава да работи за изпълнение на критериите за отпадане на визите за българи, а включването на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания е приоритетен въпрос за българското правителство, посочи премиерът Сергей Станишев. Той допълни, че МВР полага необходимите усилия за изпълнение на критериите, сред които е и въвеждането на паспорти с биометрични данни. Очаква се възможно най-скоро да има конкретни резултати, допълни премиерът. По думите му, включването на страната ни в Програмата за безвизови пътувания до САЩ, ще бъде категоричен знак в полза на стратегическия характер на двустранните ни отношения.
От своя страна, конгресмен Лорета Санчес подчерта, че усилията на страната ни са в правилната посока. Българското правителство работи много сериозно и позитивните резултати няма да закъснеят, изрази увереност тя.
Министър-председателят Сергей Станишев и гостите от САЩ дадоха висока оценка на сътрудничеството между двете страни във военната област. 60,5 млн. долара ще инвестират САЩ в съвместните военни съоръжения на българска територия. Съвместната работа за подобряване на битовата среда на районите, в които се намират военните съоръжения, трябва да бъдат основен приоритет, бяха единодушни премиерът и представителите на Конгреса на САЩ. По думите на конгресмен Маделин Бордайо, тази страна на сътрудничеството задълбочава партньорството между военнослужещите от двете страни. Модернизацията и обучението на силите ще бъдат основен приоритет на американските военни при дейността им на българска територия, допълни тя.
Премиерът получи благодарност за приноса на страната ни в Ирак и Афганистан и в мисиите в Босна и Херцеговина и Косово. Пред гостите той подчерта, че в сравнение с други ключови съюзници, страната ни и има най-голям принос в Афганистан на глава от населението.
Министър-председателят изказа благодарност на конгресмен Джо Уилсън, който е съпредседател на Групата за приятелство с България в американския Конгрес, за усилията на Групата да направи страната ни по-забележима сред членовете на Камарата на представителите в Конгреса. Амбицията ни е отношенията ни да са още по-прагматични, защото е налице отлично политическо разбиране и сътрудничество по редица въпроси, подчерта премиерът Сергей Станишев.
През септември той отново ще посети САЩ, където ще изнесе лекция в Харвардския университет, ще се срещне с представители на американския бизнес и с българската диаспора. Отличните ни взаимоотношения нямаше да бъдат възможни без усилията на двете посолства на страните, подчерта още той и сподели високата си оценка за работата на посланик Джон Байърли у нас и на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова.
Конгресмен Джо Уилсън пое ангажимент да съдейства за представяне на страната ни в Конгреса по повод 100-годишнината от обявяването на нейната независимост в рамките на отбелязването на 105-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ на 19 септември. За целта вече има интерес и от спонсори, допълни той.
Пред министър-председателя Сергей Станишев конгресмен Маделин Бордайо, която е и представител на остров Гуам, сподели идеята си за побратимяване на гр. Бургас с щатската територия. По думите й, това би бил първият в Европа побратимен на острова регион. /БЛИЦ