Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прие днес представители на /нерегистрираната у нас/ ОМО "Илинден" и на няколко други сдружения на граждани на България, които го информираха за тяхната работа и дейности в областта на човешките права, развитие на толерантност и изграждане на гражданско общество, предаде специално на БТА агенция МИА.

БЛИЦ припомня, че ОМО "Илинден" е противоконституционна и нерегистрирана у нас формация, която иска признаване на несъществуващо македонско малцинство у нас.

"По отношение на диалога с България президентът Пендаровски оцени, че започва нова фаза, а двете страни изразяват воля в посока към напредък на процеса. Президентът Пендаровски смята, че е важно всяка политическа институция в двете държави да даде свой принос за решаване на отворените въпроси.

Енчев: Имаме шокираща новина, ако Пендаровски направи това, Радев да оттегли поканата за визита му в София!

На срещата президентът Пендаровски информира, че скоро ще има официално посещение в България, където ще разговаря с президента Румен Радев", информират от кабинета на президента Пендаровски.

Президентът изтъкна, че Република Северна Македония е насочена към развиване на добросъседски и приятелски отношения с Република България в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави от 2017 г.