Голяма новина за България! Европа спира нещо, започнато преди 16 години

Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността

Европейската комисия обяви, че официално приключва наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Механизмът беше създаден през 2007 година при присъединяването на двете страни към Европейския съюз заради проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа.

През 2019 година Брюксел спря докладите за България, а днес окончателно прекратява наблюдението.

Страната ни остава част от годишния доклад за върховенството на закона, който засяга всички държави от общността.

Именно Механизмът за сътрудничество и проверка беше една от причините, която Нидерландия изтъкваше за ветото си върху приемането на България в Шенген.

Признание

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите ѝ това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. 

„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България, в областта на върховенството на правото. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната“, коментира министър Атанас Славов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук