Голямата изненада: ПП "Величие" и лицата, които стоят зад нея СНИМКИ

Партия "Величие", която все по-реалистично ще е част от 50-тото Народно събрание е голямата изненада до вота. Досега нейният резултат не беше предвиден от нито една социологическа агенция преди изборите. Тяхната предизборна кампания мина и тихо в националните медии, но в социалните мрежи нейните членове бяха доста активни.

Създаване

Партия "Величие" е създадена на 25 март 2023 г. Нейният девиз е "От пепелта към слънцето", а логото ѝ е своеобразен феникс.

Неин съосновател е създателят на туристическия атракцион "Исторически парк" в община Ветрино Ивелин Михайлов.

До 2023 г. Ивелин Михайлов поддържа близки отношения с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. В момента обаче отношенията между двете партии изглеждат по-скоро обтегнати.

Другият основател на партията е бившият служител на Националната служба за сигурност (НСО) подполк. Николай Марков. Той е работил в НСО между 1993 г. и 2007 г. и има редица участия в медиите, като често е представян като експерт по националната сигурност.

Председателка на партията е Албена Пекова.

"Очакват ни велики дела, които заедно да осъществим в бъдеще. Тук, в община Ветрино, ние изграждаме уникални по своята същност проекти, които трябва да бъдат защитени, за да останат за идните поколения.

Ние сме пример за всички области и общини в България. Готови сме да споделим своя опит с всеки, който иска да подобри средата, в която живее. Искаме да оставим на децата си чиста и красива България, с възможност за развитие и реализация.

Аз обещавам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да може последователите и наследниците ни да се гордеят с нашите дела.", гласят нейни думи в сайта на партията.

Цели

"Партия "Величие" е създадена с цел да защити създаденото от обединени българи, които с труда си заедно променят страната ни към по-добро", пише на сайта на партията.

Кой е част от нея

Едно от разпознаваемите лица на партията е Виктория Василева, която последно беше депутат от "Има такъв народ" (ИТН) през 2022 г.

Василева напусна парламента, когато ИТН се оттегли от коалицията, съставена от "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и ИТН и това доведе до разпад на правителството.

На тези избори тя е включена в листата за Европейски парламент на "Величие" и е водач на листата за Народно събрание в област София.

Българският певец и музикален педагог Етиен Леви също участва в листата на партията за европейски парламент. Той е водач на листата в 24 многомандатен избирателен район в София.