Вторият етап от съкращенията в МВР ще засегне 850 служители в главните дирекции. До края на месеца ще са готови оптимизираните щатове и на областните дирекции на МВР, съобщиха от министерството.
Полицаите си отиват от “Охранителна полиция”, “Криминална полиция”, “Гранична полиция”, “Досъдебно производство” и “Пожарна безопасност и спасяване”, с които директори на отдели днес министърът на вътрешните работи Михаил Миков е имал среща. Пред главните директори днес беше обявено закриването на жандармерийските подразделения в Хасково и Разград. Те са били създадени преди десетилетия като част от вътрешните войски, но от години не са достатъчно натоварени. Ръководството на МВР счита, че сегашната оперативна обстановка в тези региони не изисква такива специализирани полицейски способности за охрана на обществения ред. Използването на останалите сили на жандармерията ще бъде активизирано за изпълнение на належащи полицейски функции на териториалната полиция.
В транспортната полиция по-голяма част от служителите ще се пренасочат към охрана на подвижния железопътен състав, за което има по-голяма обществена необходимост, а охраната на гарите в значителна част ще бъде прехвърлена към ангажиментите на териториалната полиция.
Съкращенията на Главна дирекция “Гранична полиция” са свързани с приемането на България в ЕС и отпадането на някои ангажименти по границите, които се явяват вече вътрешни за общността. Създава се единна структура за охрана на външните въздушни граници - регионална дирекция “Гранична полиция - аерогари” с три управления в София, Бургас и Варна. Така се укрепва капацитетът на външните граници на ЕС в съответствие с изискванията на Директива № 300 на ЕС. След членството в ЕС се налага преосмисляне на силите и средствата, необходими за изпълнение на задълженията ни по вътрешните граници и подготовка за присъединяване към Шенгенското пространство през 2011 година.
Продължава изграждането на самостоятелната дирекция “Досъдебно производство”, което ще гарантира в по-голяма степен независимостта на разследващите полицаи и ще даде възможност за подобряване на качеството на досъдебното производство. В щата на дирекцията се осигуряват технически сътрудници на разследващите полицаи, което също ще доведе до по-качествена работа на разследването.
До края на идната седмица ще приключи оптимизирането на щата и в областните дирекции. /БЛИЦ