Всички служби запознахме премиера със случилото се. От руски домейн е изпратено съобщение до български медии. Тези линкове водят до сървър, на който е качена информация. Това заяви министър Младен Маринов след като при премиерът Бойко Борисов се проведе извънредното събрание на Съветът по сигурност на Министерския съвет заради хакнатите сървъри на НАП.

При Борисов бяха всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов.

Силовият министър уточни, че Борисов е разпоредил в другите държавни институции да се направи проверка с оглед те да не са "уязвими".

"Изключително неприятна ситуация", заяви финансовият министър Владислав Горанов.



Той поясни, че около 3% от базата данни на НАП може да се счита за засегната. "Това са милиони записи, но те може да се отнасят и за едно и също лице. Все пак са изтеглени откъслечни парчета", поясни финансовият министър.

"Една от услугите от 2012 г. е била по-уязвима и именно тя може би е дала този достъп. Може и да има злонамерени действия от информационната среда, която е вътре в НАП", каза още Горанов и допълни: "Ограничен е достъпът до услугата, която а аналитиците считат за уязвима".

Тази услуга е "Tax Refund", която се използва за възстановяване на ДДС на българи, които са извършвали сделки в чужбина.

Той поясни, че българското правителство ще потърси помощ от европейската служба по киберсигурност.

Горанов заяви, че "най-добрите" работят по разрешаване на проблема.

"Тъжният извод е, че държавните системи колкото и да се подобряват са уязвими", каза още финансовият министър.

"Виновни и наказани винаги ще се търсят, ако се установи небрежност или непредпазливост или още повече вмешателство на служители от НАП. Информацията, която е изтекла по същество съществува. Засегната и разкрита е лична информация, но не виждам причина българските граждани да се притесняват от случилото се. Но да, изключително притеснително е, че именно тази лична информация е изтекла. Това не е класифицирана информация", допълни Горанов.

Той поясни, че данните за хакерската атака са постъпили вчера.

"Не можем да твърдим, че има руска намеса в случилото се. Това са конспиративни спекулации. Все пак всичко се проверява. Дори се проверява дали има намеса от вътре от структурите на НАП. От вчера следобед, цяла нощ и днес се правят проверки.

Изненада: IT спец разкри кой е хакерът, ударил НАП (ВИДЕО)

Той поясни, че и преди е имало опит за хакерски атаки срещу НАП, но за щастие те били предотвратени.

Горанов се закани, че ако се установи немарливост или неизпълнение на служители от НАП ще има наказания.

"Финансовата сигурност на България е гарантирана", увери финансовият министър и поясни, че предизвикателствата, пред които сме изправени, са на глобално ниво.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!