Данъчно облагане на автомобилите на принципа „замърсителят плаща“ не се обмисля, защото българите са бедни. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента.
Той коментира, че страната ни действително се е превърнала в автомобилното гробище на Европа, тъй като придобиването на стара кола е лесно и евтино. „Купуваме втора ръка коли със съмнително качество“, добави той.
 
Въпреки призивите собствениците на замърсяващи автомобили да плащат по-високи данъци, финансовият министър заяви, че такава мярка не се предвижда заради ниските доходи на хората. Горанов припомни, че данъчни облекчения ползват собствениците на коли с катализатор и на такива, отговарящи на екологична норма по-висока от Евро 2. Също така собствениците на електромобили не дължат местен данък за тях.
 
„Ще cе тъpcи пpебаланcиpане. Да пpитежаваш кола в Бългаpия е евтино, това е пpаво, а не задължение, на Запад е изключително cкъпо“, посочи министърът.
 
„Водената политика в преките данъци е съобразена с цялата данъчна политика на страната, като не се допускат нови облекчения“, коментира  още Горанов.