Консултативния съвет при Румен Радев продължава вече шести час. Кристиан Вигенин от БСП и правосъдната министърка Надежда Йорданова отказаха да коментират пред БНТ, тъй като срещата още не е приключила.

Оказва се обаче, че Румен Радев е склонен да промени позицията си и да даде зелена светлина на РСМ за членство в ЕС. По време на КСНС той е изразил мнение, че че при правни мерки от страна на съседната ни държава, България е склонна да промени позицията.

Мерките трябвало да включват учебниците по история, спиране на езика на омразата и промяна в цялостния поглед върху историята от страна на РСМ.  

Кирил Петков пък е дал обещание да се сформират комисии по важните теми. Промяна няма в това, че премиерът ще посети РСМ.

Преди 2 години Скопие обещаха да довършат ЖП линията до границата, но до момента това буксува. Между 3-4 години ще отнеме процеса за стопиране на езика на омразата.

Двата най-скорошни случая са с Васил Гарванлиев (Евровизия) и кмета на Скопие, за която само се появиха съмнения, че има български паспорт, бе публично очернена.  

Пред БНТ бившият външен министър Милен Керемдчиев заяви, че именно президента и премиера ще водят външната политика по отношение на РСМ.

„Затова този съвет е толкова дълъг. Той цели стягане на редиците и уеднакяване на позицията преди срещата на Кирил Петков в западната ни съседка. Това напасване отнема време“, заяви той.

„Ние трябва да черпим това, което се случи от преговорите между Гърция и Македония. Посещението на Мицотакис бе сериозен повод да видим как бе разрязан възела, който пречеше на Гърция и РСМ.

Има червени линии, които не можем да пресечем. Нито един български политик няма да ги премине. Вторачване само в един проблем не дава тласък на отношенията.

Нашите гръцки съседи надградиха и създадоха колкото се може повече възможности в развитие в различни сфери - туризъм (възможност за работа и пътуване), инфраструктурни проекти (и от двете страни)“, каза още Керемедчиев.

По думите му диалогът между София и Скопие е час от един сложен политически пъзел на Балканите. Има влияние и натиск от страна на САЩ, ЕС и сериозно засилване на натиска от Русия в противоположна посока.

„Филмът, който зачерква България от славянската писменост и история е свидетелство, че Русия използва всички възможни начини. Ние имаме една от важните роли. Нека не забравяме, че първото вето бе наложено от Франция, която сега е председател на Европейския съвет.

А що се отнася за търгуването за една или друга облага - това не е типично за дипломатическите отношения. Трябва да водим ясна политика“, допълни още бившият външен министър.