Вече се разбра, че ген. Стефан Янев ще прави партия, а новият политически проект ще бъде обявен съвсем скоро. Това потвърди самият Янев в подножието на Шипка по време на тържествата за Трети март.

„Ще го обявим и ще кажем на хората какво искаме, но първо ще чуем и тях”, посочи бившият министър на отбраната. На въпрос кога ще създаде партията си, Стефан Янев отговори кратко с познатата фраза: „Когато му дойде времето”.

Източници, близки до генералския проект, цитирани от  „Труд”, заявиха, че партията на Стефан Янев ще се стреми да консолидира патриотичния вот, но без да залага на крайни послания и действия.

БЛИЦ припомня, че самият Янев преди ден написа във фейсбук: „Не трябва и няма да се откажем от България!”.

А думите му дадоха повод за тълкувания, че разривът между него и Кирил Петков е дошъл именно заради различия по отношение на принципно отстояване на националните интереси и полюсните различия за кризата в Украйна от гледна точка на България.

Генералът обяви, че целта на неговата оставка е не е просто да го дискредитират „в персонален план”, а да бъде заменен с някого, който е „по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там”.

А след това в специално видео се обърна към Кирил Петков: „Аз не съм твой министър, аз съм министър на България”.

Близки до Стефан Янев дадоха да се разбере, че генералът е охладил отношения и с държавния глава Румен Радев. А слуховете, че партията на Янев ще се създава по подобие на „Продължаваме промяната” (ПП) от хора на президентството, „са много далеч от истината”.

В проекта на Стефан Янев няма да имат роля съветникът на президента Николай Копринков, както и вицепремиерът от служебните правителства Атанас Пеканов, например.

В унисон с анонсираната генералска партия, зам.-министърът на отбраната Ралица Симеонова подаде оставка от поста в сряда, но обяви решението си вечерта във фейсбук.

„Това, на което станах свидетел през предходните няколко месеца, затвърди убеждението ми, че сме завладяна държава. Системата на отбраната е много подходяща илюстрация на подобни практики. Не знам защо все още говорим за национална политика. Осезаемо е усещането, че това реално е политика на друг държавен субект, а нашите институции играят ролята просто на проводник”, написа Симеонова във фейсбук.

Очаква се тя да е в най-близкото до Янев ядро на новата партия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!