В рамките на последните 2 години в България се проведоха 5 поредни парламентарни избори. И въпреки че избирателите отидоха за пореден път на 2 април до урните, два месеца по-късно все още няма правителство. Резултатите и разделението между парламентарно излъчените партии направиха математиката за подкрепа на работещ кабинет изключително трудна.

След проведени различни консултации, първият мандат бе взет от Мария Габриел, която бе предложението на победителите ГЕРБ, но папката бе върната празна на президента Радев.

Последното компромисно решение, което обсъждаха двете големи партии бе ротационно правителство с живот от година и половина с втория мандат, като идеята е първите 6 месеца то да е с премиер акад. Николай Денков, който е представител на ПП, а останалите 6 - Мария Габриел. 

Първоначално изглеждаше, че това ще е печелившата формула, но изтекли записи от Националния съвет на ПП, разпространени от Радостин Василев предизвикаха нова буря и ГЕРБ "замразиха" преговорите. 

Радостин Василев пусна пълния ЗАПИС от скандалния Национален съвет на ПП, който разтресе държавата

В момента бъдещето на този кабинет изглежда под въпрос.

Какво обаче мислят българите за идеята за споделено управление и какъв ще бъде животът му - това попитахме читателите на БЛИЦ в последната ни анкета: Колко време ще изкара ротационното правителство? 

Най-много от гласувалите са предположили, че решението ще го вземе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Над 50 % са посочили отговора "Колкото каже Борисов". Малко под 22% считат, че животът му няма да е повече от 9 месеца. Едва 4.06% са на мнение, че всичко ще мине по мед и масло по първоначалния план на двете големи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 5,45% пък са оптимисти, че такъв кабинет би изкарал пълен мандат. Други близо 15% нямат мнение.

От ГЕРБ-СДС огласиха условието към ПП-ДБ за размразяване на преговорите и съставяне на правителство

 

 

Гласувайте и в новата анкета на БЛИЦ: Ще се размразят ли преговорите за ротационен кабинет след скандала със записите на ПП? 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук