Да се разсекрети делото за наркотрафиканта Сретен Йоцич поиска и временната парламентарната комисия, която разглежда обстоятелствата около пребиваването на престъпника в България и дали той не е бил покровителстван от нашите служби.
Това съобщение на председателя на комисията Христо Бисеров (ДПС) стана ден след като Борисов обяви, че настоява да се разсекрети делото, защото пък депутатът на Ахмед Доган посочи, че е засечен разговор от килията на Йоцич с покойник от подземния свят, в който се казва “Бойко взе парите”. Бившият главен секретар на МВР отсече, вчера че се е готвело бягство на наркобоса. “От затвора ми се обадиха наши агенти да ни предупредят, че са го изкарали вече в изолатора. Но по този начин те ме изкарват и дават възможност на Йоцич да знае, че лично съм участвал и съм препятствал всички тези възможности – да избяга, или да се отърве от правосъдие”, каза Борисов.

Временната анкетна комисия потвърждава, че в оперативното дело за Сретен Йоцич няма данни за участие на генерал Борисов в издирването, задържането и екстрадирането на сърбина, отсече пък днес Христо Бисеров. Съществува едно - единствено негово писмо до министъра на правосъдието, в което се твърди, че срещу задържания се готви убийство. Писмото е немотивирано и е извън контекста на цялата разработка. Отново заявяваме, че комисията работи само с фактите по делото. Всички твърдения, че Борисов е главен герой в залавянето на Йоцич излизат единствено от самия Борисов.
По делото няма никакви данни действията на НСБОП да са съгласувани с главния секретар на МВР. Холандската страна очевидно е наложила начин на работа, който да препятства в максимална степен изтичането на информация, заяви Бисеров.
Комисията потвърждава, че Борисов, в качеството си на главен секретар на МВР, в кръга на службата си, е абсолютно несъпричастен към случая и не би трябвало да се страхува от каквото и да е.
В този смисъл е напълно подходящо да се разсекрети делото и да паднат всякакви опасения за сигурността му. Това при всички случаи трябва да стане преди очната му ставка със Сретен Йоцич, се казва още в изявлението на Христо Бисеров.
Той отново беше категоричен, че години наред, преди да бъде арестуван, Сретен Йоцич, необезпокояван е пребивавал в България.
Става въпрос за лице, което е международно издирвано за най-тежки престъпления, лице, с установена самоличност, включително и фалшивите имена и документи, които ползва той лично и членовете на неговото семейство.
Комисията е на мнение, че е необходима задълбочена проверка на работата на контраразузнавателните служби. Трябва да се изчистят всякакви съмнения за наличие на особена форма на „политическо убежище”, се посочва още в изявлението на Христо Бисеров. /БЛИЦ