Готвят се за предсрочни избори и това в бюджета на Василев го издава, заяви Ананиев

Бившият министър определи бюджет 2022, направен от кабинета "Петков" като "социален експеримент"

Тежка година очаква много българи. Според бившия финансов министър Кирил Ананиев инфлацията ще стигне около 10%, а дори може и да скочи повече.

"Инфлацията ще скочи над 10% през тази година. Може и да стигне до 11 дори. Има редица фактори, които показват, че ще я има през цялата година. Инфлацията ще увеличи бедността у нас", каза в предаването "Говори сега" на БНТ депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Бившият министър определи бюджет 2022 като "социален експеримент".
 
"Като човек, правил десетки бюджети, мога да кажа, че този е сгрешен. Липсват реформи в него. Увеличението, което е дадено в някой социални сфери, ще бъде изядено от инфлацията.

Сбъркана е филосифия за бюджет 2022. Всички министри на финансите, преди Асен Василев, са изповядвали философията за финансова стабилност и икономически растеж.

Не мога да разбера как едно правителство си позволява да прави толкова голям дълг и толкова голям дефицит. Това е първият бюджет, който се приема, без да има приета управленска програма на правителството.

Този бюджет няма годишно изражение. Това значи, че няма прозрачност. Това е един предизборен бюджет, само че липсват разходите за провеждане на избори. С този дълг и дефицит, ние се отдалечаваме от влизането в еврозоната", каза Ананиев.

"Кризата в Украйна ще се отрази и у нас", смята депутатът от ГЕРБ.

"От Украйна влиза голямо голямо количество газ. При евентуална война тези доставки няма да бъдат така редовни, което значи, че родният бизнес ще бъде затруднен и отново цените ще скочат", добави Ананиев.