Гърми нов скандал: "Възраждане" скочи на бъдещия служебен кабинет

Според партията няма как подобно правителство да не е политическо

"Българското общество трябва да знае, че когато му се предлага удобно служебно правителство, то не е надпартийно. Чисто партийно е и цели да направи така, че да има постоянно управление на партиите на статуквото".

Това заяви пред БНР Петър Петров, зам.- председател на "Възраждане" и депутат от партията. Той призова българските граждани да излязат и да гласуват на предстоящите избори, за да се промени положението. 

Петров коментира и внесения от партията му законопроект за несъстоятелност на физическите лица, познат още като Закон за личния фалит. През последните три години бяха внесени поне четири законопроекта за несъстоятелността на физическите лица. Закон обаче все още няма.

"Нашият законопроект е най-близо до тези хора, които вече десетилетие, че и повече, са в ситуацията на вечния длъжник. Те не разполагат с възможност да погасят своите задължения. Ние им създаваме правото да се освободят от тях".

България е единствената държава в ЕС, която не е изпълнила директивата за това, посочи Петров. 

Когато разглеждахме предходните законопроекти забелязахме, че се поставят твърде високи условия пред длъжниците – от типа 12 или 24 месеца да не могат да обслужват задълженията си, обясни той. 

От "Възраждане" предлагат да се приеме срок от 6 месеца, в който длъжниците не могат да ги обслужват, а дължимото да е на стойност, която е по-голяма от 6 минимални работни заплати. 

"Предложили сме в един много кратък срок да се осъществи бързо производство - горна граница до 18 месеца от подаването на молбата, и в този период гражданинът да бъде освободен от всички свои задължения". 

Предвидено е извършването на справка за имуществено състояние, каза Петров.

"Моите очаквания са, че НС ще работи и по време на предизборната кампания и по този начин ще намерим достатъчно време, за да бъде приет този законопроект", обясни още депутатът от "Възраждане".