Гърми позорен скандал: Герджиков отмъстил със стенограма на Радев, за да демонстрира независимост

Огнян Герджиков е отмъстил на президента Румен Радев по изключително долен начин. Служебният премиер наредил да бъде публикувана стенограмата от извънредното заседание в петък, 31 март, съобщава "24 часа".

Целта му била да покаже, че е несъгласен по темата за бежанците.

Според член на правителството по време на заседанията на Министерския съвет обичайно се казва на стенографа кое да влезе като официална позиция на министрите и министър-председателя и кое представлява техните неофициални коментари.

Герджиков категорично не е бил съгласен да се отменя постановление 208 за мигрантите, прието от предишното правителство на Бойко Борисов. Затова и е наредил вероятно да се публикува текстът, в който той категорично заявява, че Румен Радев категорично настоява постановлението да бъде отменено, въпреки отрицателните реакции на някои от членовете на служебното правителство.

По този начин той хем си отмъщава на Радев за натиска, хем уж демонстрира своята почтеност и независимост, коментират наблюдатели.

В понеделник, когато стенограмата се появи на сайта на правителството, в отсрещната институция - президентството, е имало силно негативна реакция. Отмяната на постановлението предизвика реакцията на Европа.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол в съобщение в Тwitter същата вечер определи решението на Министерския съвет като много лоша новина в противоречие с европейската практика. Дол изрази очакване президентът на републиката да реагира веднага.

Правителството се ангажира в до 7 април (петък) да изготви нова наредба. Явно това е опит да се парират реакциите в Европа и да се предотврати евентуално спиране на парите, които ЕС ни отпуска за бежанците. Дали обаче това е възможно?

Както БЛИЦ информира, късно снощи във фейсбук зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изказа съмнение по въпроса: "Както се вижда от стенограмата на извънредното заседание на Министерския съвет, с отмяната е взето решение също спешно в срок до 7 април да бъде подготвена нова наредба. Ако служебният кабинет иска да спази изискванията на Закона за нормативните актове, ще трябва да се направи предварителна оценка на въздействието и да се проведат обществени консултации.

За оценката на въздействието е трудно да се каже какъв срок ще е необходим, но за общественото обсъждане по закон ще са необходими минимум 30 дни. Възнамерява ли служебното правителство да спази процедурите по закон или няма сериозно намерение да приема такава наредба", написа Цветанов.