Гърми скандал заради ордена "Стара планина" на дясната ръка на Тодор Живков

Служебният министър на културата, диригентът Найден Тодоров, излезе със специална позиция, в която призова да не се смесва културната с партийната политика

Скандалът с предложението някогашното комунистическо величие Георги Йорданов - бивш министър на културата и дясна ръка на Тодор Живков, да получи орден "Стара планина" за 90-годишнината му ехти с пълна сила.

Темата за малко не предизвика епичен бой между ген. Атанас Атанасов и Георги Свиленски в пленарна зала. Накрая отекна с пълна сила в Министерски съвет.

Служебният министър на културата, диригентът Найден Тодоров, излезе със специална позиция, в която призова да не се смесва културната с партийната политика.

Ето и позицията на Найден Тодоров:

"Не бива да смесваме културната с партийната политика. Както показват последните години, партийните страсти се превърнаха в пропаст в отношенията между хората. Ролята на културата е да обединява. Как е възможно това?

Политиката акцентира върху различията между нас, а културата търси общото. В това турбулентно време, в което живеем, с избуяла агресия на всяко ниво в обществото, смятам, че е престъпно да се опитваме да прехвърлим в културата партийния модел на мислене и поведение, защото това убива всички шансове на нацията ни за изцеление.

Като музикант не мога да се отрека от композитори като Любомир Пипков, Филип Кутев или Александър Райчев (на когото дължим и съвременната версия на химна на България), защото са заемали ръководни позиции по време на комунизма. Както не мога да се отрека и от Панчо Владигеров или Веселин Стоянов. И последно – министърът на културата няма право да предлага по свое усмотрение каквото и да било.

Той се съобразява с решения на комисии, които разглеждат предложенията на инициативни комитети. Несъобразяването с тези решения би било незаконен акт от страна на министъра.

А списъкът на инициативния комитет за награждаване на Георги Йорданов включва неоспорими имена от културния сектор, с различни политически убеждения, но очевидно намерили причина, която да ги обедини в издигането на неговото име за награждаване".