Двата доклада от Европейската комисия - за правосъдие и вътрешни работи и за усвояването на европарите, които ще бъдат оповестени в сряда, ще имат различни интерпретации, но важното действие след получаването им е да се прочетат внимателно. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

 

 

Тя посочи пример, че докладите са като да закараш колата си за проверка в КАТ – там се констатират проблемите, няма похвали. В КАТ не ви хвалят, че фаровете ви работят, но ви казват, че спирачките ви имат проблем, коментира Грънчарова. Тя беше категорична, че трябва хладнокръвен разговор за преодоляване на проблемите, защото по думите й битката не е загубена. Ние се намираме във втората година от членството си в Европейския съюз, критична за всяка страна-член, минала през този период, тъй като в тази година има комбинация от усилия и реформи, което е голямо изпитание, коментира министърът по европейските въпроси и припомни, че и сега държави от ЕС са в криза, което е част от динамиката. Според Гергана Грънчарова в правителство има две тенденции на борба със себе си и на борба с Европейската комисия.
Националното финансиране на проекти трябва да бъде възобновено, заяви Грънчарова. Тя допълни, че усилията ни трябва да бъдат насочени към средствата, замразени заради това, че системата не работи, да бъдат убедително защитени. По думите й това е процес и ако проблемите на терена на предприсъединителната помощ бъдат ликвидирани, ако съдебната система реагира адекватно, то процесът ще стане гладък. "Уверявам ви, че България стъпка по стъпка започва да живее с рефлекса на страна-член на Европейския съюз", категорична бе Гергана Грънчарова. Според министъра е важна посоката, както и скоростта, за която по думите й обаче не можем да се похвалим. "Докладът на ЕК е работен доклад, който ще стане нашата Библия за 6 месеца, които предстоят, докато излезе следващият доклад", коментира още министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Информацията е на Дарик радио. /БЛИЦ