Надявам се заслужено докладът по правосъдие и вътрешни работи на ЕК да е малко по-позитивен, а критичните бележки в него да бъдат напълно споделени. Това бе основната ни цел – да направим така, че в партньорство с колегите от ЕК да изготвим доклад, който да е абсолютно споделен и като оценка на развитието в страната, и като критика на местата, в които все още не напредваме достатъчно бързо.
 Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на брифинг в НДСВ днес.

Най-общо виждам два риска, които съществуват, поради факта, че този доклад заслужено ще бъде обективно позитивен на фона на предишните доклади, които България е получавала от началото на функциониране на този механизъм за сътрудничество и проверка. Първият риск е да не го използваме като утеха. Трябва да направим точно обратното и да мобилизираме до максимум усилията си, защото летният доклад на ЕК ще бъде основен, всеобхватен и много по-дълъг от този. Той ще направи анализ и на цялостния дванадесетмесечен период на реформи в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Вторият риск е предстоящите избори – и европейски, и национални, да не се превърнат в задна скорост за реформите в страната в тази сфера.
Много повече работа остава занапред и ще разчитам на вашата подкрепа и чисто гражданско наблюдение да успеем да съхраним темпото от изминалите 6 месеца, с тези думи се обърна Грънчарова към журналистите.
За мен най-важното е този доклад да отчете обективно значителния прогрес, който имаме в дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет, значителната стъпка напред, която направихме със съвместните екипи между прокуратурата, МВР и ДАНС, които вече показват първи резултати в областта на организираната престъпност, както и самият антикорупционен пакет, който прие Народното събрание.
Радвам се, че точно в НДСВ започва разговорът за предстоящия доклад на ЕК. Докладът най-вероятно ще е достояние утре по същото време. В периода, в който аз поех координацията по правосъдие и вътрешни работи, множеството европейски решения, политики, законопроекти бяха задвижени и решително подкрепени от НДСВ. За мен това беше огромна политическа и конкретна подкрепа, каза Грънчарова.
Това е междинен технически доклад. Бих препоръчала този доклад да се сравни с предходния междинен технически доклад – това са сравними четива.
Ще коментирам отделни пасажи от доклада едва, след като видя доклада, категорична бе Грънчарова. От миналата седмица сме в процес на консултации с ЕК. Това са основно технически консултации, на които коментираме единствено и само с конкретни аргументи цифрите и бележките на Комисията, не и оценките. /БЛИЦ