Гуцанов: Борисов се е объркал, Горица Кожарева не е свързана с БСП

След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, смятаме, че ще сформира нужния кабинет, посочи председателят на ПГ на „БСП за България“

Председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов светкавично опроверга пред журналисти в парламента твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева била човек на БСП.

"Борисов се е объркал, че тя е свързана с БСП. Направихме една бърза справка. През 2015 Горица Георгиева е избрана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и патриотичната формация тогава и е била предложение на Патриотичния фронт. Така мисля че е грешка на господин Борисов, така поне го приемаме ние. След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен министър-председател смятаме, че тя ще сформира нужния кабинет", каза Гуцанов. 

Той посочи, че за него и за БСП е важно изборите да бъдат честни и почтени, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази. И припомни изразената от социалистите позиция вчера на консултациите при президента - до 30 август трябва да бъде посочен българският еврокомисар:

"Той трябва да бъде широко обсъден и така предложен за да бъде най-доброто, на което е способна България за излъчване на еврокомисар."

Гуцанов информира, че никой от БСП не е търсил служебни министри, защото това е право на министър-председателя. Той препоръча ГЕРБ, ППДБ и ДПС да си гледат конституцията, която те промениха в предходния кабинет без да имат необходимия капацитет:

"Всички сме свидетели на тези неразбории, заради тази необмислена промяна на конституцията от ППДБ, ДПС и ГЕРБ. Поне ясно е написано че това са правомощия на министър-председателя".