Гюров пак се жали, скочи на... ВИДЕО

Магистратите не са получили преписката от Антикорупционната комисия, въз основа на която е взето решението

На 16 юли 2024 година БНБ отстрани Андрей Гюров като подуправител. Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров заради участието му в няколко дружества. Той коментира случая в студиото пред Нова тв.

ВАС все още остава без решение дали Гюров е незаконно освободен. Магистратите не са получили преписката от Антикорупционната комисия, въз основа на която е взето решението.

Самият Андрей Гюров поиска отвод на председателя на състава, който е и председател на ВАС - Георги Чолаков.

"Самият ВАС, който назначава дата за разглеждане на делото, с което аз обжалвам решението на Комисията за противодействие на корупцията, определя, че комисията не представя никакви доказателства за извършване на дейност, която да нарушава закона за БНБ", заяви Гюров.

"Това е едно особено производство, което се развива в рамките на 14 дни, само на една инстанция. Ако говорехме за независим съд, аз нямаше да имам никакви съмнения", обясни той.

Според него е нарушено не само българското, но и европейското законодателство. „Трябва да бъде изключено всяко обосновано притеснение за липса на независимост и за пристрастност на съда", добави още Гюров.

"Господин Чолаков не е станал докладчик по стандартния ред. Делото е разпределено с вътрешна заповед, за да се падне на него”, смята той.