БНД призовава председателя на Народното събрание Георги Пирински да прекрати парламентарната ваканция и да свика извънредно пленарно заседание, обяви председателят на партията Николай Свинаров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
БНД настоява за сформиране на парламентарна анкетна комисия, която "да провери за спазването на изискванията от ЕК за идентификация на животните и проверка на пасищата и ливадите". От партията са категорични, че трябва да се засили парламентарния и гражданския контрол, и настояват всеки вторник да се провеждат извънредни заседания на парламента до края на мандата, на който да се осъществява парламентарен контрол за това дали правителството работи проблемите с еврофондовете, правосъдието и вътрешния ред.

Свинаров предложи, докато стане ясно дали ЕК би ни санкционирала със 120 милиона лева, ако се изплатят исканите 60 милиона лева субсидии, управляващите да извадят тези пари от партийните си каси и да ги дадат на животновъдите. Според него от всички 80 мерки в приетия от Министерски съвет график за действие половината са насочени към това изпълнителната власт да съветва законодателната какви закони трябва да приеме.

От БНД предлагат още създаване на граждански контрол в подкрепа дейността на ОЛАФ. Лидерът на партията обясни, че този контрол не трябва да се осъществява от политици и да е за това как работят оперативните фондове.

БНД застава категорично против взетото решение да се създаде подкомисия в парламента, която да следи дейността на ДАНС, обяви още Николай Свинаров. Трябва да има парламентарна комисия, в която да има и граждански достъп. Гражданският контрол може да се реализира по отношение на разрешаването на СРС-та и използването им в съдебна зала, допълни той. По думите му това трябва да бъде чиста форма на граждански контрол, без никаква политическа намеса. /БЛИЦ