Министърът на отбраната да има възможност да определи длъжности в системата на въоръжените сили, които да се заемат от чужденци. Това предвижда проектозакона за отбраната и въоръжените сили, който депутатите обсъдиха днес на първо четене, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Опозицията се противоностави на внесения от правителството нормативен акт, като аргументите са много текстове, които противоречат на Конституцията. Най – остро се изказаха народните представитили от ДСБ, а лидерът на партията направо обвини управляващите с думите «замая ви се главата от популизъм». Предложениието на управялващите да се създаде омбудсман на въоръжените сили, беше силно разкритикувано от Асен Агов от ДСБ. Той се мотивира с обстоятелството, че няма такава фигура в основния закон на страната. Според него е абсурден и текстът, който определя, че при военнно положение се сформира Върховно главно командване, в което влизат и пожарната, жандармерията и БЧК. Излиза, че и тези институции са въоръжени сили, посочи той.
Депутатите от БНД пък бяха категорични, че не може да се прави такъв закон без да има Стратегия за национална сигурност. Според Илко Димитров, бивш заместник – министър на отбратата в правителството на Симеон Сакскобургготски, трябва да се пректрати с практиката на годишно бюджетиране, а модернизацията на армията да се извърши със закон. Въпреки това БНД ще подкрепи проектозакона, но ще внесе предложения за промени преди да бъде гласуван окончателно.
Проектозаконът въвежда интегриран модел на Министерството на отбраната (МО), при който да се прекрати дублирането на функции между политическото и военното ръководство във ведомството. Досега този модел не бе въведен, въпреки ангажиментите към НАТО най-вече заради съпротивата на генералитета, който пък се ползва с протекциите на президента и върховен главнокомандващ.
Освен това със закона се отменя длъжността началник на Генералния щаб на Българската армия и се заменя с началник на отбраната. Той ще бъде назначаван от президента по предложение на правителството за срок от три години и ще е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Според независимия Станчо Тодоров не може да има армия без Генерален щаб. Независимо какво правите или не правите, армия ще има, обещавам ви, разпали се той от парламентарната трибуна.
От БСП изтъкнаха като основно достойнство на проектозакона подобряването на социалния статут на военнослужещите. Те ще имат право на жилище по време на службата, което или ще е на военното министерство, или то ще плаща наема за него. След 15 прослужени години, военните ще имат право да купят апартамент от фонда на министерството. Предвижда се още да се създават специални детски градини за децата на военните, да има социални кухни, клубове за ветерани.  Според началника на Генералния щаб на Българската армия Златан Стойков е необходимо да се направят някои корекции преди окончателното приемане на закона. Част от тях вече са внесени, а духа на нормативния акт създава спокойствие и модернизация на въоръжените сили, смята той. /БЛИЦ