И ген. Радев се изказа за кандидатурата на Бокова за ООН

Няма как българското правителство да има разнопосочни позиции, смята той

Българското правителство трябва да подкрепя издигнатата кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това коментира в Русе кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев.

По думите му няма как българското правителство да има разнопосочни позиции, да подава различни сигнали и да не застава ясно и категорично зад своя кандидат. "Ние наистина рискуваме да разиграем сцената за българския казан в ада, даже на сцената на ООН - недопустимо е! Рискуваме да изгубим уважение не само в собствените си очи, рискуваме да изгубим уважението на целия свят", заяви ген. Радев.

Той коментира още, че издигането на кандидат за президент от инициативен комитет не е криене, а отваряне, послание към всички български граждани. "Аз съм безпартиен. Не членувам и не завися от никоя партия", каза Радев. Според него основният му опонент ще бъде кандидатът, издигнат от ГЕРБ - "този мистериозен кандидат, който чакаме най-сетне да бъде парашутиран от премиера за тази позиция".

По думите му, това изчакване е обида и неуважение към българския народ. В отговор на въпрос Румен Радев заяви, че пожелава успех на кандидата за президент Пламен Орешарски. "Това е доказан експерт в областта на икономиката. Пожелавам успех на всеки един кандидат. След като си се кандидатирал за президент, означава, че поемаш някаква отговорност", каза още Радев, който участва в поредица от срещи в крайдунавския град. Той обясни, че е впечатлен от огромния интерес на хората. "Усещам огромната подкрепа и се ангажирам да работя за целия български народ", заяви Радев.