Иван Костов поиска дебат между десницата и левицата относно плановете за противодействие на кризата. Някой трябва да изключи автопилота на тази макроикономическа стабилност от 2001 година и да задейства ръчно управление, тъй като идва буря, защити метафорично позицията си лидерът на ДСБ по бТВ тази сутрин.
Иван Костов се обяви за пълна смяна на фискалната политика. Той е за по-малко държава в условията на криза и против планирания от правителството 3% излишък. Лидерът на ДСБ даде за пример САЩ, където е заложен дефицит от 10%. При криза държавата става длъжник, а не данъкоплатеца, коментира Костов. Правителството е задължено не да пресира банките по линия на кредитите, а даде широк достъп до тях с ниски лихви, добави той. Костов се обяви и за намаляване на данъците и на разходите също. 
Мнозина знаят какво трябва да се направи, но нямат воля и решимост, нямат смелост да го направят, заяви още лидерът на ДСБ и допълни, че е убеден, че Пламен Орешарски знае откъде точно се изключва автопилота, но не смее да го направи, защото не знае тези около него какво точно ще направят.

В проекта за дясното обединение Костов вижда и партията РЗС на Яне Янев заради антикорупционното му поведение. Лидерът на ДСБ призна, че с него се водят преговори. Костов се обяви и за включването на БНД в десния проект.
Той беше категоричен, че в обединената десница отпред трябва да бъдат млади хора като Мартин Димитров.
Костов не пожела да отговори къде се вижда в следващото управление – в изпълнителната или законодателната власт. Той отбеляза само, че ще работи за постигане на политическо съгласие върху точно дефинирана програма за борба с кризата.
Лидерът на ДСБ коментира още, че вчерашният дебат между Борисов и Станишев е показал липсата на експертен потенциал от страна на ГЕРБ за управление на страната, с което обединената десница щяла да помага при евентуално бъдещо съвместно управление. /БЛИЦ