След като ДСБ и СДС декларираха, че няма да предлагат партийни членове за кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок, днес това направи и “Движение България на гражданите”. Така коалицията ще върви по пътя на предложението на лидера на “сините” Божидар Лукарски, който даде идеята Гражданският съвет да избере и издигне кандидатите на Блока, които да са еднакво отдалечени от всички партии.
Към днешна дата обаче е твърде възможно ДСБ да не участва в процедурата, след като останалите партии отказаха да изпълняват ултиматума на Радан Кънев за съюзен конгрес преди вота, на който да бъде избран един председател на Реформаторския блок - промяна, за която лидерът на “тъмносините” настоява от повече от година, съобщава "Топновини". 

В Разград днес депутатът от ДБГ Димитър Делчев очерта профила на кандидат-президента - евроатлантик, родолюбец, почтен десен граждански ориентиран човек с ясна визия за развитието на президентската институция, ангажиран с борбата с корупцията и с евроатлантическата ориентация на страната.

Номинациите ще се правят до края на този месец, а след това крайният избор ще е на председателите на партиите. “Търсим смел десен кандидат. Той ще бъде издигнат от Реформаторския блок като политически субект, не от инициативен комитет”, каза и Меглена Кунева.

Делчев подчерта още, че трябва да се променят органите на Блока, начините на вземане на решенията, да се подпише споразумение за изборите, както и да се върви към актуализация на сключеното учредително споразумение. От партията обаче изключват съюзен конгрес преди вота за държавен глава, който най-вероятно ще бъде на 6 ноември.