И Лорер напомни на Радев кой определя външната политика на България

Министърът на иновациите увери, че на всяко заседание на кабинета мислят как да решат проблемите на страната

Дълговете ни са дългове за наваксване. Закъснели сме с 10 години да инвестираме в тази страна. Това е бюджет за растежа и няма растеж без инвестиции. Парите отиват за инфраструктури, хора и програми. Това каза министърът на иновациите Даниел Лорер в "Лице в лице" по bTV.

"Не сме замислили необятно строителство, а наваксващо - такова, което не се е случило в последните 10 години. Ще дадем над милиард за пътища, за да може и общините да имат нормални пътища", обясни още той. 

"Никой в България не е забравен, нито битовите потребители, нито небитовите. На всяко заседание мислим как да оправим тази криза. Специално за общините всички знаем, че изразходването на средства не е оптимално и за нас е много важно да разберат, че разходването на средства ще стане с контрол и никой няма да остане с незагасени лампи", каза Лорер по темата с режима на тока в редица общини. 

Той обясни, че няма ден, в който правителството да не коментира здравеопазването в страната. 

"Това е едно тежко наследство и знаете, че министър Сербезова веднага назначи проверка по случая във Враца. Министър-председателят следи нещата. Ние всички сме граждани тук и сме изпитвали недъзите на здравеопазването у нас. Липсват хеликоптери, които да помогнат и да няма такова дълго чакане. Трябва да се промени начинът, по който се управляват болниците. Създаваме детска болница, в бюджета е", разкри той. 

Министър Лорер коментира и темата "Северна Македония" и предстоящото му посещение с работна група в Скопие. 

Припомняме, че президентът Радев заяви, че има надежда кабинетът да не се изкушава от насадения управленски модел спрямо Северна Македония. 

"Нашите посещения не са прибързани, а много закъснели. Ние намерихме диалога със Северна Македония в точка на замръзване. Замеряхме се и не се разбирахме. Моето посещение се случи по програмата, която изградихме. Председателството беше уговорено дни преди това. Искаме да видим резултати, защото националният интерес на България не е само да сме богата и социална страна, но и да сме заобиколени от такива съседи", обясни още той. 

"Външната политика на България се определя от МС, който работи заедно с НС. Там министър-председателят и министрите ходят почти всеки ден. Положението с "Булгаргаз" не трябва да изненадва никого. Сменихме борда на ББР, за да не раздават заеми на познати компании и банката заработи. Много от решенията в "Булгаргаз" са били в ущърб на хората", каза още Лорер. 

"КЕВР е в обект на анализ. Оставката на Цацаров също е факт", допълни министърът на иновациите. 

"Македонските институции са структурирани подобно на нашите. Колегите от Северна Македония са заинтересовани от развитието на България. Там ние сме голямата икономика и желаният инвеститор. Имаме големи инвестиции в банковата система и ИТ сектора. България е желан партньор, въпреки замръзналите ни отношения", обясни още той. 

"Постигнахме споразумение за прозрачност. За да няма спекулации дали има инвестиции от България в Северна Македония или обратното и всеки, който се почувства дискриминиран ще може да подаде сигнал, който ще се види на най-високо дипломатическо ниво", разкри той. 

Лорер проговори и за осемте милиарда лева, които ще управляват той и съпругата му. 

"Милиардите са 6 и корупционен риск няма. Ние трябва да съберем инвестициите и иновациите, така че когато бизнесът реши, че иска да прави иновации, трябва да знае, че има място с ясна политика, което може да им помогне. Г-н Цацаров е добре, че има възгледи за борба с корупцията. Функцията на жена ми е координация, но тя не е шеф на кабинет. Има европейски държави, в които всички европейски средства се управляват на едно място", каза той.