Инж. Димитър Иванов, изпълнителен-директор на Национална Агенция „Пътна инфраструктура”, подаде оставката си пред министър-председателя Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на пътната агенция. Инж. Иванов ще представи в най-кратък срок пълен отчет за извършеното в периода от 09.08.2008г. до 17.10.2008 г., както и препоръки за организацията и управлението на ведомството.
Мотивите за искането за оставка са изложени в представената докладна записка. С оглед уважението към министър-председателя, от страна на когото изпълнителният директор винаги е срещал пълна подкрепа и съдействие, както и отчитайки отговорността на делегираните на изпълнителния директор пълномощия, мотивите ще бъдат публично оповестени след приемането на искането за оставка, се казва в съобщението.

По-рано днес вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че Димитър Иванов има сериозни здравословни проблеми. Днес или утре ще обсъдим въпроса с премиера Сергей Станишев и ако преценим, че не е в състояние да изпълнява ангажиментите си, ще се наложи смяната му, обясни Плугчиева. По думите й се обсъждат различин варианти за поста на Иванов, но все още не може да се каже кой ще го смени.

БЛИЦ припомня, че първа съобщи новината още на 14 октомври, когато писа, че има вероятност да бъде сменен шефа на Национална Агенция "Пътна инфраструктура" Димитър Иванов. Тогава от НАПИ съобщиха, че в понеделник е влязъл в болница със сърдечни проблеми и не се знае кога ще излезе. "Все пак не е на 20 години", обясниха от там. Миналата седмица се явил за малко да подпише някакви пощенски документи, бе единствената информация, която имаха пътните.
Информацията е, че Иванов ще има двама заместника, които обаче не могат да бъдат назначени от НАПИ. Министерският съвет е този, който трябва да реши кои точно заместници да назначи. Тези заместници няма да имат самостоятелни ресори, а само ще подпомагат дейността на изпълнителния директор. "Правят спекулации със здравето на шефа на НАПИ, не може така да се говори", коментираха за БЛИЦ от Фонда.

Димитър Иванов бе назначен за изпълнителен директор на Национална агенция "Пътна инфраструктура" през август. Той е инженер по техническа кибернетика. Преди това е работил като изпълнителен директор на Инжстрой София ЕАД, бил е член на Управителния съвет на Промишлено строителство холдинг ЕАД, представител на „Херман Кирхнер холдинг" за България, съветник на УС на концерна REWE, проект-мениджър на инвестиционната програма на Билла България, проект мениджър по недвижими имоти и инвестиционната политика на Мetro International за България, ръководител на търговското бюро във Франкфурт на Майн.

Според запознати, през краткото време, в което той бе на поста, е назначил 150 нови служители, за които е осигурил кабинети и с това се изчерпвала дейността му като шеф. С подчинените си трудно контактувал, заради което не бе приет радушно от тях. Подаването на оставката на Иванов се предшестваше от болничен лист.
Преди Иванов да заеме поста, за изпълнителен директор през февруари бе назначен Милош Александров Поцков, който замени пък подалия оставка Веселин Георгиев. Тогава като мотив за оставката си Георгиев посочи създалата се след 3 януари т.г. ситуация във Фонд РПИ след ареста на двама висши служители с подкуп.

Професионалистите в НАПИ подкрепят изцяло Милош Поцков за шеф на институцията, тъй като той неведнъж е чистил бакиите там и си разбирал от работата. /БЛИЦ