И шефът на БНБ се отрече от скандалния закон БГ "Магнитски"

Димитър Радев не е подписал протокола от заседанието на Консултативния съвет по финансова стабилност

Още един високопоставен финансист, чието име изтече около скандала по проекта за създаването на "Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата", се отрече от него.

Българската народна банка не е участвала в разработването на проекта на т.нар. български закон "Магнитски" и има "силно отрицателно" отношение по темата.

Това са отговорили на БНР след запитване за участието на гуверньора Димитър Радев в заседание на Консултативния съвет по финансова сигурност, за което има информация, че темата е била коментирана.

Малко по-рано Епицентър. бг публикува Протокола от първото заседание на КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО ФИНАНСОВА СТАБИЛНОСТ (КСФС), проведено на 18 май 2022 година.

На него именно се обсъжда въпросният законопроект, като се дават инструкции час по-скоро текстът да се отправи към законодателния орган. Съветът по финансова стабилност, който се ръководи от Асен Василев, решава на 18 май: "Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата следва да приключи в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в Народното събрание".

От протокола личи, че на заседанието на Консултативния съвет по финансова стабилност на 18 май 2022 година присъстват ВИП-персоните, отговорни за финансовото управление и финансовата стабилност на държавата:

- Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,
- Димитър Радев, управител на БНБ
- Бойко Атанасов, председател на КФН
- Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП
- Пламен Тончев - председател на ДАНС
- Даниела Митева – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.
- Васил Георгиев – заместник-министър на външните работи

Според неофициална информация на "Хоризонт", Димитър Радев не е подписал протокола от заседанието.

Най-скандалното в законопроекта, чийто текст изтече в медиите, е създаването на черни списъци от орган на изпълнителната власт, който ще се ръководи от финансовия министър Асен Василев.

"Според управителя на БНБ “изготвянето на "черни" списъци, с потенциално сериозни репутационни материални последици на засегнатите, е най-меко казано спорно. Решенията на съда от последните месеци са показателни”.

Още м.г. Дмитър Радев коментира пред бТВ , че банките са пряко засегнати от закона “Магнитски”. Причината е, че всяка една финансова институция, която оперира с долари е обект на този санкционен режим. Според него политиците “удобно прехвърлиха този проблем на банките”.


“При нас този проблем допълнително беше комплициран с изготвянето на т.нар. “черен списък” на лица, свързани с лицата по списъка “Магнитски”, каза Радев. Той е категоричен, че е необходимо да се изготви законодателен акт, който да решава всички аспекти на различните санкционни режими и тяхното прилагане.

През миналата седмица вицепремиерът Асен Василев съобщи, че има работна група в Министерството на правосъдието с участието на редица други институции, която обсъжда текстове за подобен законопроект, но все още няма окончателни текстове, а самият Василев е дал "технически бележки така че процесът да се случи".

Преди дни в медийното пространство изтекоха текстове, с които обаче Василев обяви, че не е запознат. Един от експертите, който работи по законопроекта доц. Наталия Киселова обаче заяви тази вечер, че изтеклият в медиите вариант е обсъждан и е получл отрицателно становище от конституционалисти.