Идат кървави дни за БСП!

Поне 10 партии са аут от коалицията "БСП за България"

Сериозно редуцирана ще бъде лявата коалиция, която от уикенда насам вече се казва "БСП за България". От 13-те малко известни партии в коалицията ще останат само три-четири, твърди Канал 3, позовавайки се на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Останалите са аут заради липса на електорална тежест и некоректно коалиционно отношение към БСП.

Повечето организации в лявата коалиция досега се възползваха само от субсидията и евентуално от депутатско място. Бройката до 13 беше раздута особено по времето на лидера Михаил Миков, но и по времето на Станишев не са били под 7-8.

В повечето случаи това са леви организации, които не допринасяха с нищо за изборните резултати на соцпартията и от години дразнеха редовите социалисти, че си ги носят на гърба. Успоредно с това никому неизвестните коалиционни партньори по местни избори се заиграваха с други формации, често и идеологически противници на БСП.

Преговорите с формациите от досегашната "БСП-лява България" текоха през последните дни, а днес съдбата им бе обсъждана на нарочно заседание на партийното ръководство. Бюрото реши да очисти коалицията от две трети от формалните й членове.

Сред отрязаните са "Нова зора" на Минчо Минчев, Партията на българските комунисти, Движението за социален хуманизъм на Александър Радославов, който в предишни парламенти дори е бил депутат от листата на Коалиция за България. Отпадат още ПД "Социалдемократи" на Елена Нонева, Съюзът на комунистите в България, Обединена социалдемокрация, която пък имаше апетит да се присламчи към АБВ.

БСП ще се раздели и с двете ромски партии на Тома Томов и Цветелин Кънчев - "Европейска сигурност и интеграция" и "Евророма".

Томов във времето също е бил депутат от листата на БСП и я компрометира, след като преди шест години го осъдиха за даване на подкуп на прокурора на Оряхово. Тъй като престъплението е било извършено през 1998 г. и давността е отминала, Тома Томов отърва затвора.

На път да изхвръкне от "БСП за България е и лидерът на "Български социалдемократи" Георги Анастасов, който е единственият сред коалиционните партньори, успял да се промуши в 43-ия парламент като депутат.

На последните местни избори той възмути с нелоялността си социалистите, тъй като пристана на АБВ и тяхната коалиция "Сердика", като дори се сдоби с общински съветник. Анастасов години наред е депутат от лявата група, но не за първи път си прави коалиции на местния вот според собствения си интерес и без да се съобразява с БСП. Като наследник на Дертлиев, неговата формация е член на Социнтерна, заради което от БСП винаги са търпели капризите му и са го носили на гърба си. Това е и причината да не смеят да го изгонят досега.

Засега е сигурно, че в "БСП за България" ще останат Александър Паунов и неговата Комунистическа партия на България, "Екогласност" на Емил Георгиев и Земеделски народен съюз на Спас Панчев.