Идат тежки часове за Главчев и министър Стоянов БЛИЦ Live

МВР шефът застава пред депутатите заради нарушения от ЗДП, а премиерът ще бъде изслушан във връзка с процедура за изготвяне на предложения на кандидати за еврокомисар

Народното събрание (НС) ще изслуша служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с получени сигнали от граждани на множество населени места в страната относно системни нарушения от мотоциклетисти.

Нарушенията са от чл. 5 от Закона за движение по пътищата, съгласно който водачът на превозното средство е длъжен да не затруднява живеещите в крайпътните имоти, като спазва действащите норми за шум.

Депутатите ще предприемат необходимите мерки и действия за предотвратяване и противодействие на насилието над медицинските специалисти.

Предстои и парламентът да вземе решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме незабавни действия за осигуряване на нужните условия за настаняване на пострадалите от пожарите лица и за възстановяване на разрушените терени в община Болярово.

Ще бъде обсъдено решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на Община Доспат - Елин Радев.

Предстои първо гласуване на промените в Закона за счетоводството и промените в Закона за независимия финансов одит. 

Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове пък ще изслуша служебния министър на външните работи Димитър Главчев.

Той ще бъде изслушан във връзка с процедура за изготвяне на предложения на кандидати за еврокомисар и писмо от 24.07.2024 г. от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Димитър Главчев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!