Идват ли НАТО-вските войски у нас? Ето кой е новият министър на отбраната

Казват, че за разлика от Стефан Янев, който поставя на първо място националните интереси, за Драгомир Заков с предимство са интересите на НАТО

Драгомир Заков е дипломатът, който прие да стане министър на отбраната. Ако се съди по думите на прeмиера Кирил Петков, той е бил шестият в списъка с приемливи кандидати за този пост. По думите на премиера, петима са отказали - пише Труд.

Дали заради недемонстриран досега авантюризъм или от обичаен кариеризъм, Заков прие. И след безсънна нощ, полет с правителствения Еърбъс, който летя специално за него до Брюксел, стана министър в едно от най-наблюдаваните и важни в момента ведомства.

Новият министър на отбраната поема поста в критична ситуация, в условията на война в Украйна. Към него има много и разнопосочни очаквания. А разнобоят в управляващата коалиция поставя, който и да е на този пост в изключително деликатна ситуация. Защото във властта открито се делят на фили и фоби.

„Продължаваме промяната” и ДБ стриктно следват указанията от „Козяк” 16, докато в БСП заради електората си, поне на думи, остават предани русофили. С „Има такъв народ” нещата са по-различни. Те засега го играят пацифисти...

В първото си ТВ интервю новият военен министър заговори за мобилизация и призовки

Със сигурност едно от първите предизвикателства, пред които ще се изправи новият министър на отбраната ще е постигането на баланс сред колегите му в правителството. Онези, които познават Заков от външно министерство казват, че е амбициозен, обран, диалогичен и компетентен. Но това не е достатъчно.

Доказателство е оставката на предшественика му Стефан Янев, за когото и президент, и премиер говореха със суперлативи, докато не настъпи мотиката с тезата, че случващото се в Украйна е операция, а не война. Вторият му грях бе твърдението, че в България няма да се разполагат натовски войски.

От Заков се очаква да бъде балансьор между НАТО и Русия. И да слуша и изпълнява. Друг е въпросът кой ще му дава командите и доколко е склонен безрезервно да се подчинява.

Във външно министерство казват, че не е правил гафове, а позициите му са били доста отговорни. Казват, че и за разлика от Стефан Янев, който поставя на първо място националните интереси, за Драгомир Заков с предимство са интересите на НАТО.

Новият министър на отбраната бе представен семпло пред Народното събрание, със следното СV: Роден е на 24 юли 1975 г., завършил е Френската гимназия в София, както и международни икономически отношения и магистратура по международен бизнес в УНСС.

Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на Европейския съюз и Женевския център по политика и сигурност.

Бил е част от екипите и ръководствата на Постоянното представителство на България в НАТО, в дирекция „ОССЕ и регионална сигурност” във Външно, в представителството на България в ООН, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция „Контрол на оръжията” в МВнР. Има ранг „пълномощен министър”.

От 2019 г. е постоянен представител на България в НАТО.

Именно постът в НАТО превъзбуди депутати от различни цветове, които се опитаха да обяснят, че всъщност новият министър на отбраната е човек на ГЕРБ, тъй като по време на тяхното управление е изпратен на първия си дипломатически пост. В крайна сметка се разбра, че Заков е пратен в Брюксел след като президентът Румен Радев се спрял на неговата кандидатура. От външно имало и друг претендент за поста, но държавният глава, който има водеща роля при този тип назначения предпочел Заков.

Зам.-министърка на отбраната хвърли оставката си на Петков и го закопа с тези думи

Интересен детайл от интригата е дали военният министър ще стане част от министрите на Кирил Петков (с всички екстри покрай това, включително и компетентни съвети за медийни изяви) или по-скоро дипломатично ще се опитва да играе по професионалните правила.

Впрочем, в най-новата ни история военните министри или са били свързани с армията, или са политици. Заков е първият, който няма нищо общо нито с политиката, нито с военните. Един от първите въпроси, които си зададоха висши офицери бе дали поне е ходил в казарма.

Други, предупредиха, че войската трябва да забрави за очакваните социални придобивки, до които новият министър едва ли ще стигне. Янев бе обещал от април парите за храна да се увеличат от 120 лв. на 200 лв. В армията се надяваха и да бъдат повишени стартовите заплати, които в момента са около 1000 лв.

Заков ще трябва да размрази и проекта за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътните войски (близо 1.5 млрд. лева). Предстои закупуване и на две подводници, както и подготовка на летища за новите изтребители. Наскоро се разбра, че се очаква забавяне с около година и половина на поръчаните и авансово платени изтребители F-16. Предстои да се взема решение дали да страната ни да поръча още 8 машини, какъвто е планът.

Финансовият министър Асен Василев демонстрира, че е има сериозни резерви към мащабни поръчки за армията. На новия военен министър ще се наложи да аргументира харчовете и да убеди Василев да ги одобри. Задачата не е никак лесна, освен ако финансовият министър не е правил резките изказвания заради Стефан Янев, когото той не харесваше. А за Василев този елемент е особено съществен.

Съвсем скоро ще се разбере дали новият военен министър ще бъде дипломат в отбраната или ще му се наложи дипломатично да се отбранява, за да остане на поста.

Батальон или прах в очите

Твърдението, че България е готова да приеме допълнителни сили на Алианса, но само в рамките на батальонна бойна група, в която да е рамкова държава става все по-несъстоятелна. Експерти вече твърдят, че е била по-скоро прах в очите, отколкото реална възможност. Подчертано бе, че този тип бойни група за за навън, а не за действие в страната.

Остава отворена втората възможност за разполагане на съюзнически войски на територията на България, която се разбра, че вече е обсъждана от Министерски съвет.