За първи път над 50% от приходите в ДОО ще са от осигурителни вноски и има плавно увеличение на пенсиите, което означава, че системата се стабилизира. Това каза Диана Йорданова от ГЕРБ, зам.-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, цитирана от "Фокус".
Според нея исканията за минимална пенсия от 300 лева са демагогия. Тя коментира и друга критика към Бюджет 2017, а именно - че залага прекалено малък икономически ръст. 

„Заложеният ръст на икономиката е изключително реалистичен на фона на геополитическата обстановка. Считаме, че въпреки това, през 2017 г. той ще надвиши значително нашите прогнози, както се случи през изтичащата вече 2016 година. И това не е резултат от данни от нашата статистика или прогнозите ни, а е резултат от изследвания както на Световната банка, така на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Продължаваме да се придържаме към нашата практика: залагаме консервативни данни за сметка на повишена събираемост и работа на всички приходни администрации“, аргументира се заместник-председателят на бюджетната комисия. 

Диана Йорданова допълни, че не очаква тежки дебати по бюджета на МВР. Тя обясни, че в сметката на държавата за догодина не могат да влязат исканията на общините за увеличение на изравнителната субсидия за най-бедните общини и за над 10 млн. лева повече за целевата субсидия за общински пътища.