Процедурата по импийчмънт на президента е обречена и това е ясно за нейните инициатори. Тя е полезен фон за тях, за да намерят своята идентичност. Това каза говорителят на НДСВ Станимир Илчев след днешното заседание на Политическия съвет на партията.
Илчев днес е разговарял неформално с някои от депутатите от опозицията и установил, че ентусиазмът им от вчера е спаднал. Според него опозицията не бърза много при придвижването на процедурата. Относно вота на недоверие към правителството, който опозицията възнамерява да внесе на 24 юли, Илчев коментира, че НДСВ има намерение да помогне да се консолидира коалицията, а не да я разпилява и разрушава. Той подчерта, че членството на страната ни в ЕС е „критично и усложнено, но не е провалено“. Във връзка с актуалните въпроси около предстоящия доклад на Европейската комисия по напредъка на страната в някои области и информацията за доклади на Комисията във връзка с недоброто управление на европейските фондове, НДСВ ще предложи на предстоящата среща на трите коалиционни партии на 25, 26 и 27 юли като първа точка в дневния ред да бъде записана темата за предстоящия доклад на ЕК. Идеята е да имаме достатъчно време да дискутираме по този изключително важен въпрос, каза Илчев. В анализа на доклада особено внимание ще обърнем и на работата на нашите министри – Грънчарова, Тачева и Василев. Всяка партия трябва да се произнесе с оценка за работата на министрите, които е излъчила, допълни още той.

Заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Мария Дивизиева ще ръководи предизборния щаб на НДСВ за предстоящите парламентарни избори и изборите за членовете на Европейския парламент през 2009 г., е решено на днешното заседание на Политическия съвет на партията, което се проведе в централата на „Врабча” 23. В състава на щаба влизат всички министри на партията – Гергана Грънчарова, Николай Василев, Даниел Вълчев, Николай Цонев, Меглена Тачева, както и: зам.-председателите на партията Илия Лингорски, Милен Велчев, Марина Дикова; председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов; депутатите Борислав Владимиров, Олимпи Кътев, Минчо Спасов, Нина Чилова, Антония Първанова, Станимир Илчев; секретарят на партията Илчо Дуганов, началникът на кабинета на Симеон Сакскобургготски Мия Мореро, Борислав Цеков, Тенчо Попов, Димитър Диманов; областните координатори на партията Марияна Димитрова, Момчил Младенов, Петър Начев, Любен Ялъмов.
Милен Велчев каза, че на заседанието на съвета е била представена стратегия за участието на НДСВ в изборите през 2009 г. Стратегията формулира целите на НДСВ, като основната е участие на партията в следващото управление на страната, за да продължи модернизирането на България чрез реализиране на европейската политика на партията за икономически растеж и повишаване на качеството на живот. Стратегията съдържа и анализ на дейността на НДСВ, основните слабости и основните силни страни на партията. Сред слабостите са ниската обществена подкрепа, регистрирана от социологическите проучвания, недостатъчно ефективна партийна инфраструктура и недостатъчно висока мотивация на членовете на НДСВ. От друга страна, сред силните страни на партията присъстват личността на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, ролята на НДСВ като европейското лице на България, водещата роля на НДСВ за членството на България в Европейския съюз и НАТО, последователната икономическа политика и т.н. Набелязани бяха и 10 целеви групи сред избирателите, каза по време на брифинга Милен Велчев.
Във връзка с подготвяния през есента редовен конгрес на НДСВ за председател на организационния щаб Политическият съвет определи депутатът и зам.-председател на ПГ на НДСВ Христина Христова, каза още Илчев. /БЛИЦ