Илияна Йотова: Служебният кабинет на Гълъб Донев вдигна много високо летвата

Според вицепрезидента "много от нещата, които бяха изоставени през последните седем месеца на редовния кабинет, се случиха"

Според вицепрезидента служебното правителство на Гълъб Донев е вдигнало много високо летвата, защото "много неща, които бяха изоставени през последните седем месеца на редовния кабинет, се случиха".

"Когато си мълчим и когато след това сме принудени да изпълняваме решение, което мнозинството в ЕС е взело, никога няма да можем да отстоим своя национален интерес докрай.

Ако България има своята стратегия и е изработила своя модел, който да бъде най-евтино за хората и в същото време и сигурно, и е успяла, ако не да го защити, то поне да каже мнението си в ЕС, такава позиция на всеки член на Съюза е уважавана. 

Когато си мълчиш, не казваш и чакаш някой друг да реши, няма как да ти бъде защитен интересът", коментира пред БНР Илияна Йотова. 

Според вицепрезидента служебното правителство на Гълъб Донев е вдигнало много високо летвата, защото "много неща, които бяха изоставени през последните седем месеца на редовния кабинет, се случиха": "И по отношение на стабилността на страната и нейните финанси, и по отношение на доставките (на природен газ - б.р.), и по отношение на интерконектора с Гърция, и по отношение на Плана за възстановяване". 

Илияна Йотова смята, че България е допуснала още през 2011 г. техническите критерии за приемането на страната ни в Шенген да бъдат изместени от политически.

"Едно от условията в договора е в момента, в който една страна стане част от Шенгенското пространство, всички останали страни правят всичко възможно да се укрепи още повече тази външна граница. Т.е. България ще получи допълнителна помощ от ЕС и от отделните страни. Влизането в Шенген не прави по-несигурна външната граница на ЕС, а точно обратното".

По думите на вицепрезидента, ако България и сега, през декември, не бъде приета в Шенген, това ще увеличи броя на евроскептиците и ще даде глътка въздух на всички популистки националистически партии в Европа.

"България, Румъния и Хърватия трябва да обединят дипломатическите си усилия, да съберем всяко лоби и да проведем тази битка за Шенген", подчерта Йотова.

"Голям въпрос е обучението на децата с аутизъм. Кое е по-подходящо - дали да се вкарат в естествена среда с други деца, или да се занимават с тях специалисти в домашна среда. Разбира се, как да се финансира цялата тази система. Не може да стане на час по лъжичка. Трябва стратегия и перспектива как да се действа", каза вицепрезидентът Йотова, под чийто патронаж в Плевен се проведе международна конференция за аутизма.

По думите ѝ разговорът за деца в неравностойно положение или деца с увреждания не трябва да бъде под общ знаменател, а те имат специфични нужди:

"Колкото по-добре са идентифицирани и се съставят различни екипи, толкова по-резултатни ще са усилията в работата с тях".   

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук