Честит 30-и рожден ден, ДПС! 30 години от създаването на ДПС не са просто годишнина. Днешната дата е повод за размисъл и повод да се обърнем назад към историята - такава, каквато е, това написа депутатът в Европейския парламент Илхан Кючук във Фейсбук.

Движението за права и свободи е създадено в резултат на болката от т. нар. “Възродителен процес”. Защо да го припомняме? Защото е важно да помним и да предадем на бъдещите поколения истината, че макар насилственото преименуване на стотици хиляди български мюсюлмани да е престъпление, ДПС никога не прибегна до пагубния реваншизъм!

Да, днес е още по-важно да го кажем. Защото в политиката ни днес липсва отговорност, но не липсва реваншизъм. През годините ДПС показа какво е да носиш отговорност. Партията се превърна от защитник на правата на българските мюсюлмани в защитник на човешките права и свободи изобщо. За нас ”права и свободи” не са част от предизборен слоган, а основополагащ принцип, който определя работата ни през всичките тези години.

Благодарение на уникалния етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган, България успя да осъществи мирен преход от тоталитаризъм към демокрация. Мирът е най-висшата ценност на човечеството. Мирът е онова върхово постижение, което доскоро смятахме за даденост. Оказа се, че и това не е така.

За ролята на ДПС в българската история можем да говорим много. Накратко - в периода 2001-2009 г., когато в управлението на страната ни участваше ДПС, България успя да реализира стратегическите си цели – членството в НАТО и ЕС. За съжаление, повече от 10 години, вместо да вървим напред, ние се лутаме, без да имаме ясни цел и посока.

Днес ДПС е основен фактор в редица европейски и международни либерални организации - недвусмислено признание за целенасочените усилия на партията през тези 30 години.

Днес първият председател на Младежко ДПС г-н Мустафа Карадайъ - е председател на Движението за права и свободи - какъв по-ясен показател за приемствеността и взаимното уважение, които винаги са отличавали работата на ДПС?

Не на последно място - ДПС изгради поколение от млади политици, които имат кауза - България. Подготвени, млади, образовани хора, от чиято липса страда не само българската политика!

Нашият принос е и наша отговорност. Но ние не бягаме от нея. Напротив. И занапред ще продължим да бъдем стожер, коректив и пример.

Честит празник, уважаеми съмишленици и приятели на Движението за права и свободи!