Илхан Кючук пред ЕП: Налагането на санкции по „Магнитски“ се използва в България като претекст за незаконни репресии срещу лица и фирми

По повод дискусията в Европейският парламент относно прилагането на европейският аналог на закона „Магнитски“, президентът на АЛДЕ и европейски депутат от ДПС Илхан Кючук излезе с ясна позиция, че в Европа няма място за административни репресии без съд и присъда.

В парламентарната зала в Страсбург Кючук акцентира, че си заслужава усилието да бъде направен преглед на приложното поле на европейският акт „Магнитски“ особено в контекста на геополитическото му влияние като важна част от инструментариума на европейската външна политика. Но също толкова си заслужава да бъде казано, че европейският акт „Магнитски“ не бива да се превръща в инструмент за свръхрепресия и нарушаване на човешките права и свободи.

Илхан Кючук заяви също, че в противовес на обстоятелството, че американският закон „Магнитски“ няма действие на територията на ЕС, някои държави членки използват налагането на санкции от страна на САЩ, като претекст за незаконни репресии срещу лица и фирми, което е в грубо противоречие както с вътрешното им законодателство, така и на общностното право.

Такъв е случая и с Република България. Но приключвайки, в контекста на казаното смятам, че предвид съществуващата негативна практика по превратно тълкуване на американския закон „Магнитски“ от държавите членки, не бива да се допуска същото и относно европейския му аналог. Тоест санкциите по него не трябва да се превръщат в търпяно свръхнаказание, без вината да е доказана от независим съдебен орган, при преценка на всички факти и доказателства“, завърши Кючук.

Изказването е знаково и идва в момент, в който в България служебното правителство прие „черни списъци“ на лица и фирми набедени за свързани или асоциирани с лицата, санкционирани от САЩ по „Магнитски“.

Въпреки, че изтъкнати юристи реагираха, че подобни действия влизат в противоречие с националната ни и европейска регулация, а жалбите във Върховния административен съд надхвърлиха 50 (като междувременно състав на съда се произнесе, че решението не може да се прилага и не подлежи на предварително изпълнение щом е обжалвано), правителството на Стефан Янев очевидно смята да продължи да нарушава гражданските права на засегнатите.