Илхан Кючюк каза кога София може да махне ветото за Скопие за членство в ЕС

Единственият начин да се върнем към устоите на договорите, е да потърсим допълнителни начини, които да дадат гаранции на българската страна, категоричен е той

Каквото е станало, е станало. Важно е оттук нататък какви ще са отношенията ни със Северна Македония. Важно е да се възстанови доверието.

Това заяви в "Лице в лице" по bTV съпрезидентът ан АЛДЕ Илхан Кючюк, коментирайки казуса с членството на Северна Македония в ЕС. 

"Единственият начин да се върнем към устоите на договорите, е да потърсим допълнителни начини, които да дадат гаранции на българската страна.

Но тези гаранции трябва да послужат и в Скопие, за да може да се скрепят нашите отношения. Те трябва да бъдат скрепени в добри междусъседски и човешки взаимоотношения, трябва да бъдат ясно аргументирани.

Ние ще кажем, че махаме ветото върху РСМ до края на юли, ако Европейския съюз може да даде това, което България иска, да даде гаранции, че Северна Македония ще спази договореното с България", каза още той.

"Това трябва да го кажем ние, трябва да кажем, че в преговорния механизъм трябва да има ясни гаранции за защита на човешките права и свободи, за защитата на правата на българите, които се намират в Северна Македония.

Заедно с това да настояваме в един следващ етап българите да бъдат записани заедно с черногорци и хървати като държавнаотворен елемент", допълни Кючюк.

Правителството не се справя с нито една криза. Да вземем директно икономиката. Ние имахме среща с земеделски производители, които нямат комуникация с правителството, което никога не се е случвало.

Господин Паскалев го каза, това правителство е твърде безидейно и безхарактерно, а когато нямаш характер, в името на какво ще удържиш тази власт. Това каза още Илха Кючюк.

Министерството не идва ли на власт, за да реши проблемите. Тази власт, особено водещи партии, имаха легитимната претенция да дойдат на власт, за да реализират идеи, които са радикални, и по това разбирам, по-добри от предишните.

Виждаме, че четири месеца нищо от това, което се говореше по време на предизборната кампания, не се случва. Това е определено популизъм, говориш нещо, което се харесва на хората по време на предизборната кампания, а след това 4 месеца не можеш го реализираш. Не съм съгласен Кирил Петков да ни управлява още 10 години, след като не се справя, допълни Кючюк.