Твърде дълго двата разказа за България продължават да не се срещат, което е опасно за всяка държава, заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк. Той посреща 2023 г. с оптимизъм. Според него трябва да вземем поуките от миналата година и да влезем в 2023-та с нова надежда, нов ентусиазъм и нови политически амбиции за България. 

"На мен ми се иска тази година да е малко по-спокойна в национален план, за да може страната много успешно да успява да защитава своите външнополитически приоритети. Разделена нация, която води разделена външна политика с разнопосочни сигнали, идващи от политическия елит, не е в състояние да стои сериозно на международната сцена.

Има нужда от мир и спокойствие. Не може да продължава това политическо противопоставяне и създаване на допълнителни разделителни линии в българското общество", коментира Кючюк.

Шенген

Според евродепутата има опасност да ни разделят от Румъния и ние отново да останем отвън:

"С едно такова разделение ние ще останем в най-незначимата периферия на ЕС. За това сме си виновни ние. Политиците бяхме поставени пред огромния тест - дали можем да обединим усилия, да надмогнем своето вътрешнополитическо боричкане и да потърсим консенсус, така че страната ни да тръгне по посока на по-голяма интеграция в рамките на Съюза". 

Илхан Кючюк разкри: Това попречи на България да влезе в Шенген!

Швеция, която поема председателството на ЕС, гледа по-скептично към нас, посочи Кючюк. Според него трябва да потърсим диалог с тези държави и да възстановим доверието. 

"Ако продължава всеки да налага своя дневен ред чрез инструмента на ветото, ЕС няма да продължи да съществува и функционира по същия начин - това ще бъде един раздробен Съюз, в който всеки ще налага своя диктат чрез политическия инструмент на ветото", отбеляза той.

Еврозоната 

"Майката на всички кризи не е в икономическите показатели, защото в това отношение ние стоим в средата на класацията, майката на всички кризи е политическата. Докато не развържем този политически възел, ние се превръщаме в стигматизирана страна. Цената не я плаща политическият елит, а я плащат българските граждани", подчерта Илхан Кючюк. Той е категоричен, че националното разбирателство води към външнополитически успехи.

Северна Македония

Има и хубаво, и лошо в нашите отношения със Северна Македония, посочи евродепутатът. 

"Този въпрос е европейски. Пътят е труден и ще отнеме време", посочи той и добави: "Голямата цел е двата народа да се разбират по-добре - няма лесен и бърз път". 

По думите му трябва да покажем, че двата народа да вървят заедно по пътя към ЕС: 

"Иска ми се да се даде шанс на процеса. Иска ми се да се разбираме по-добре. България няма интерес от изкуствени граници, границите трябва да бъдат свалени и ЕС дава най-добрата перспектива за това". 

Инициативата в подкрепа на журналиста Христо Грозев

Очаквам всички да се включат към инициативата, защото става дума за български гражданин, посочи Илхан Кючюк. Той не вижда защо журналистът трябва да бъде преследван от Русия. 

"Случаят е тест за българската държава, журналистика, дори държавност", смята той.

Илхан Кючюк с европейска защита за Христо Грозев

Започнахме петиция и всеки, който иска да се включи, може да го направи, добави евродепутатът. 

"Ако допуснем случаят да бъде определян само като български, това е слабата позиция. Нашето влияние в институциите може да бъде голямо, но то е лимитирано. Съвсем различно е, когато българската държава настоява за политическа оценка, минаваща през ясно обяснение на Руската държава, минаваща през искане за консолидирана европейска позиция".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук