Има сделка между Атина и Скопие с три варианта за име

Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Република Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с който да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ.
 
Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел“.
 
Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни. „Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не“. Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено“, коментира първият дипломат на Атина.
 
Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави. Говорейки за възможните имена, Коцияс също така заяви, че „Атина е предложила на Скопие“ да предложи нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.
 
Македонското правителство трябва да постигне съгласие по текста на споразумението с Гърция за името до 9 юни. Това искане е било предадено на премиера Зоран Заев от САЩ, съобщават от редакцията на скопското електронно издание МКД, позовавайки се на неофициална информация от дипломатически източници, пише "Фокус".
 
Според информацията, с договора, който е бил постигнат за предложението „Република Илинденска Македония“ се прави „замяна“ – ще се прилага име за обща употреба, а в замяна в текста ще бъдат запазени „македонски език и идентичност“. В скоби за националността и езика ще има обяснение, че става дума за славянски произход на народа, който няма връзка с населението в Гръцка Македония.
 
Остава открит въпросът кое от предложенията за името е прието от Скопие и Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Коциас разкри, че на масата за преговорите са три предложения, но подчерта, че окончателното име ще бъде обявено от премиерите на двете страни. Що се отнася до договора, Коциас поясни, че е с обем от 20 страници, а на въпроса дали има възможност да се направят промени в него, отговори, че „всичко, което трябваше да се направи, е направено“.
 
Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че все още е под въпрос кога ще се проведе телефонният разговор с гръцкия му колега Алексис Ципрас, като същевременно призова „да не бързаме“, предава Радио „Свободна Европа“.
 
Във връзка с изявлението Никос Коциас, Заев каза, че вярва, че процесът е в самия му край, който в крайна сметка ще бъде щастлив и успешен. Македонският премиер добави, че „не трябва да е бърза, защото все още се създават обстоятелства, за да се проведе телефонният разговор“ с Ципрас.
 
Заев не коментира информацията от Артан Груби от ДСИ, че сред възможните решения на спора за името са предложенията Република Крушевска Македония, Република Съвременна Македония и Република Европейска Македония.
 
„Въпросът е чувствителен и аз ще остана предпазлив. Тези дни искам да бъдат дни на успешното приключване на процеса. Когато се договорят всички подробности, те ще бъдат споделени незабавно. В крайна сметка гражданите ще вземат решение на референдум“, припомни Заев.