Министерството на земеделието и храните се ангажира да постави пред Европейската комисия искането на Националната асоциация на зооинженерите за увеличение на държавната субсидия за Националния генофонд и контролираната част на популацията от 9 на 17 млн. лв.
За това се договориха с посредничеството на министър-председателя Сергей Станишев представители на браншовите организации в отрасъл животновъдство и ръководството на МЗХ. Решението за увеличението на държавната субсидия и нейният размер е обвързано с нотификация от страна на ЕК.
Правителството винаги е отворено за дебати по проблемите на бранша и е готово да намира конкретни решения от всякакъв характер, заяви премиерът на срещата с представителите на браншовите организации в отрасла. В условията на криза ще търсим всички начини да подкрепим българското стопанство, допълни още той.
Представителите на животновъдите поставиха пред министър-председателя проблемите си, свързани с код 6, размера и начина на предоставяне на държавните субсидии, ефективният контрол, контрабандата, размера на ветеринарните такси и данъчните измами. Премиерът възложи на представителите на МЗХ да обсъдят с животновъдите поставените от тях въпроси, за да може да започне работата по намирането на решение на всеки от проблемите.
Дискутиран бе и въпросът с идентификационната система в животновъдството. Животновъдите получиха уверението, че в най-скоро време тя ще заработи реално и в помощ на земеделците.
Това беше втората от поредицата срещи на министър-председателя с представители на бранша, стартирала по инициатива на премиера в края на миналата година. На 30 януари януари беше дискутирано състоянието на сектор зърнопроизводство.
В днешния разговор участие взеха представители на Асоциацията на индустриалното свиневъдство, на Националната асоциация на животновъдите, на Националната асоциация на зооинженерите, на Асоциацията на месопреработвателите, на Българския пчеларски съюз, на Националния млечен борд, както и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, заместник-министрите Светла Бъчварова, Димитър Пейчев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Ализан Яхова. /БЛИЦ