Интересна новина, свързана с отминалата среща на Борисов и шефката на ЕК СНИМКИ

От Европейската комисия не са искали демонтиране на микрофоните в Министерския съвет, заяви говорителят на Еврокомисията

"Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти". Това заяви говорителят на Еврокомисията Мина Андреева в отговор на въпрос на АЕЖ-България за демонтираните микрофони по време на съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в МС по време на официалната й визита в София на 30 август


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Демонтирането на микрофоните за брифинга предизвика опасения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

Борисов направи интимно признания за Урсула фон дер Лайен СНИМКИ


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания.

Шефката на ЕК: Бойко, за мен е важно... ВИДЕО

Тя е била с кратки изявления без въпроси и отговори. От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия.

При определяне на екипа той ще бъде представен при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще има време за всички въпроси, които журналистите имат, заяви говорителят на ЕК.

По думите й фон дер Лайен "твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване".

След като в социалните мрежи бяха публикувани снимки от демонтираните микрофони за изявленията, от пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК. 


Снимка: Фейсбук

Служителите на премиера Бойко Борисов обясниха демонтираните микрофони като съобразяване "изцяло с предложението на своите гости - преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите".

"При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система", съобщиха тогава от МС.