Регионални центрове, а не секционни избирателни комисии искат да бъдат въведени от Асоциация “Прозрачност без граници”. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията Огнян Минчев.

Според Минчев въвеждането на преброителски центрове на регионално местно ниво, а не в секционните избирателни комисии, ще прекъсне порочната практика да се купуват гласове. Тези регионални центрове ще прекъснат връзките между престъпността и начина на гласуване, а и няма да има изчезване на избирателни урни или подмяна на вота. По думите му в една ромска махала има масирано гласуване за дадена партия и лидерите на малцинството получават пари, за да се гласува по определен начин. Премахвайки преброяването на гласовете в избирателните секции ще се скъсат връзките между парите, които се плащат на ромските лидери и гласуването на част от това малцинство по определен начин. Той даде пример, че в една Албания, която преди 10 години имаше проблеми с държавността и където имаше преброителски центрове, няма нито една изчезнала урна.

Сега у нас в момента има политическа криза, и ако към тази криза се прибави и криза на легитимността на Народното събрание, то в криза ще влезе цялата държава. Това ще постави под въпрос качеството и статута на членството на България в ЕС и легитимността на избраните, коментира Минчев. По думите му най-лошото, което може да се случи, е изборите за национален парламент да бъдат оспорени. Според него Еврокомисията е направила връзката купуване на гласове - манипулиране и фалшифициране на изборите.

От асоциацията са категорични, че острият коментар на ЕК по проблема е и затова, че купуването на гласове става вече не национален проблем, а европейски, тъй като предстои избор на евродепутати. Според Минчев България върви към посока неспазване на първоначалния набор критерии – копенхагенските. ЕС няма разработени детайлни процедури относно нашата страна за борба с купуването на гласове. “В статута си на членове не спазваме изискванията на ЕС за провеждането на демократични избори и така влизаме в конфликт с Европейския договор. Все пак основната функция на ЕС е да бъде гарант на договорите и той в случая ще избере да защити себе си”, каза Минчев.

По думите на директора на Европейския институт у нас Юлиана Николова, ако у нас не се проведат демократични избори за европарламент, то това ще постави под съмнение легитимността на избраните. Това може да доведе и до това да не бъде снето наблюдението от нашата страна и по чл. 7 от евродоговора да се ограничат местата за евродепутати от българска страна и ще се ограничи взимането на решения. “Всички тези неща сме ги дискутирали с българските партии и те знаят това", бе категорична Николова. По думите й може даже да бъде въведена предпазна клауза за България и това да забави пътя ни към Шенген. “Все пак инструментариумът на евроинституциите за държавите-членки не е толкова голям. Европейският парламент е доста разтревожен по отношение на страната ни и начинът, по който се изразходват средства преди изборите, даже е възложил на Европейската комисия да прави на всеки три месеца доклад за случващото се у нас преди изборите”, каза тя. Според Николова тези мерки ще ударят гражданите и бизнеса, а не партиите. Според Николова в доклада на ЕК от лятото на 2008 г. изборите са под критерии корупция на местно ниво. Този доклад все още е валиден. В „по-положителния доклад” от 2009 г. самото купуване на гласове е преместено под критерии корупция в по-високите нива на управлението и пише да се направят стъпки за прекратяване на практиката за купуване на гласове, подчерта Николова.

Според експерта Марин Божков в България има три вида контролиран вот. Първият е прякото купуване на гласове, най-вече с участието на малцинствата. При втория контролиран вот се наблюдава етническа намеса, а третият вид е използване на служебна зависимост. По думите му репресивните методи спрямо населението се изпълняват от организирани престъпни групи.
Според Огнян Минчев част от тези партии - ГЕРБ, НДСВ и старите десни, вече изпълняват ангажиментите си по договора.
“Учудени сме обаче, че БСП и ДПС все още не са започнали да предприемат стъпките към необходимите законови промени”, каза Минчев.
Десислава Вангелова, БЛИЦ