Образувано е наказателно производство по сигнал за автентичността на подписите на бившия правосъден министър Христо Иванов, положени върху четири документа на Министерство на правосъдието, информира Канал3.

Това става ясно от отказ на прокуратурата да предостави по Закона за достъп до обществена информация на Канал 3 данни за проверка на автентичността на подписите на Христо Иванов върху четири документа.

В сигнал до държавното обвинение, подаден през месец май 2015 г., се изнасят данни за “сериозни смущения относно администрирането и документооборота в Министерство на правосъдието”.

Става въпрос за подозрения за фалшифицирането на документи – полагането на различни подписи върху четири документа на МП, за които се твърди, че не са на министъра на правосъдието по това време Христо Иванов. Съмненията са, че Заповед за прекратяване на служебно правоотношение и други три заповеди под номера ЛС-04-25/13.01.2015 г., ЛС-04-1893/2.12.2014 г., ЛС-1304/12.08.2014 г., вместо от Иванов са подписвани от негови приближени, които са опитали да имитират подписа на министъра.

Заради образуваното разследване, на основание чл. 198 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, прокуратурата отказва подробности – дали като правосъден министър Христо Иванов е допуснал умишлено фалшифицирането на официални документи на ведомството. 

Отговорът на прокуратурата на запитването по ЗДОИ на Канал 3 е и поредното потвърждение, че новият политически лидер лъже. На старта на кампанията си той гордо обяви, че аферата с четирите различни подписа е приключила. Иванов беше категоричен, че сам си е подписвал документите, но удобно пропусна да спомене за наказателното производство. 
 

В следващите дни Канал 3 ще разкрие и дали вещо лице към Софийския градски съд е влязло в комбина с тогавашния министър на правосъдието, когато медии са се обърнали към него за независим анализ на подписите. Как е бил информиран Иванов и какво е последвало - независим анализ или нагласен резултат срещу съответното обещание за кадрово повишение на графолога.