Най-много автомобили втора ръка у нас се внасят от Италия. Само от началото на тази година са регистрирани 240 000 коли. Проблемът се оказва липсата на актуализирана информация в масивите на Интерпол от страна на Италия за издирваните откраднати коли на Апенините. Последните въведени данни за издирвани коли от италианските власти са от месец май т.г. Това прави невъзможна проверката на документите, с които те влизат в България и това е причината 340 откраднати коли да са регистрирани у нас, съобщиха от МВР.
На среща с италианската делегация, в рамките на 77-мата Генерална Асамблея на Интерпол, която се провежда в Санкт Петербург, генералният комисар на МВР Павлин Димитров поиска съдействие от директора на италианската криминална полиция за решаването на проблема. Енрико Фалконе обеща до влизането на България в Шенгенската зона да бъде създаден по-гъвкав механизъм за обмяна на информация чрез Интерпол за откраднатите коли. Той предложи български офицер за връзка да работи с италианските си колеги по актуализирането на данните, а също и провеждането на съвместни операции на територията на двета страни срещу организираните престъпни групи за трафик на крадени коли. “Така ще помогнем и на себе си, защото с крадените коли обикновено се извършват и други престъпления” – коментира Енрико Фалконе.
Българските представители на Генералната Асамблея на Интерпол разговаряха и с Мариано Симанкас – заместник-директор на Европол. Той напомни, че от 1 януари 2010 година Европол ще стане част от Европейската комисия и че сега е моментът България да реши с колко офицери за връзка и в кои направления на противодействието на престъпността може да се включи в работата на европейската полиция. /БЛИЦ