ИТН, БСП и "Възраждане" поискаха спешен КСНС от Радев

Президентът да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати, поискаха шефовете на парламентарните групи на трите партии

Президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати. Писмо с такова искане са подписали и изпратили до държавния глава шефовете на парламентарните групи на ИТН, БСП и "Възраждане" - Тошко Йорданов, Георги Свиленски и Костадин Костадинов.

"Молим за незабавно свикване на извънредно заседание на КСНС във връзка с безпрецедентното изостряне на отношенията между България и Руската федерация и обсъждане на възможните последици от националната сигурност на страната", се казва в писмото.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че именно той е внесъл в президентската администрация искането. Според него трябва да бъдат обсъдени последиците от обявеното от премиера в оставка решение за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

"Искането е подкрепено от председателите на парламентарните групи на БСП и на партия "Има такъв народ", обяви още Костадин Костадинов.

По-рано в пленарната зала вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова поиска от Народното събрание да вземе решение, с което да задължи Министерството на външните работи (МВнР) да отмени нотата за експулсирането на 70 руски дипломати и служители от България.

"Мисля, че е най-логично да се направят следните неща: Първо, г-н Кирил Петков да излезе и да обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател официално, а не да четем някакви вметки по сайтове. 

Второ, преди да го направи, незабавно да уволни зам.-министърът на външните работи, който е подписал тази нота. 

Трето, президентът незабавно да уволни председателя на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС), който е приел устно някой да му нареди да изготви списъци", категорична бе Нинова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ