„Има такъв народ“ (ИТН) блокираха експресното протичане на процедурата за избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Днес Народното събрание гласува правилата, пише Флагман бг.

Голям удар за Рашков! Задраскаха го от програмата за правителство ДОКУМЕНТ

Вместо стандартния 14-дневен срок за предлагане на кандидатури, от „Продължаваме Промяната“ (ПП) поискаха ускорена процедура и 5-дневен срок. Това обаче бе отхвърлено, след като "Има такъв народ" не подкрепиха колегите си от ПП, „Демократична България“, БСП и отцепниците от ИТН, които бяха „за“.

Хората на Слави Трифонов в случая гласуваха заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ и те надделяха. При (пре)гласуването на предложението то получи 109 „за“, 101 „против“ и 11 „въздържал се“ и така бе отхвърлено.

Припомняме, че изборът на Бойко Рашков е едно от условията на „Продължаваме Промяната“ за участие в преговорите за ново правителство в рамките на този парламент.

Носителят на третия проучвателен мандат - „БСП за България“, се опитва да възстанови четворната коалиция. До момента преговорите привидно текат успешно.

От ИТН обаче не отговарят дали биха подкрепили Рашков за председател на КПКОНПИ. Те казват, че нямат нищо против него, но и че трябва да си види кои ще са другите кандидати.

Стандартната по-дълга процедура за избор на шеф на КПКОНПИ всъщност може и да осуети избора на Бойко Рашков. Ако преговорите за правителство междувременно се провалят, ИТН няма да се чувстват задължени да гласуват "за" него.

А това, изглежда, е от полза за техния лидер Слави Трифонов. Както „Флагман“ съобщи, Трифонов скандално отказва да изпълни закона и да декларира имуществото си като бивш депутат и като председател на партия, която получава държавни субсидии.

Настоящото ръководство на КПКОНПИ пък не коментира случая и не отговаря дали е предприело мерки. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!