"Има такъв народ" (ИТН) също ще настояват да получат вицепремиерско място в новия кабинет. Това се разбра от думите на Любомир Каримански  кулоарите на Народното събрание (НС).

"Смятам, че е справедлив", отговори той на въпроса дали те ще настояват за вицепремиер. В един от предишните варианти за коалиционно споразумение се предвиждаше "Продължаваме промяната" (ПП) да има двама, а БСП и "Демократична България" (ДБ) по един.

Плъзна бомбастична версия, че ДБ може да провали сглобяването на четворната коалиция

Каримански де се разбере, че вече имат на наум човек, който ще предложат за този пост, но не пожела да каже кой. От думите му се разбра, че може и Слави Трифонов да подпише споразумението, след като бъде представено.

Финалният вариант на коалиционното споразумение все още не е готов. Каримански поясни, че тази сутрин са получили последната чернова на коалиционното споразумение, което ще разгледат и по което са имало технически бележки - както за преамбюла, така и в останалите части.

Не пожела да влезе в конкретика, защото вариантът е работен. Текстът на споразумението е общ, но ПП по думите му са тези, които ще посочат каква процедура ще се следва при подписването - всичко заедно или поотделно.

Преди него Виктория Василева поясни, че няма драма и текстовете в споразумението са много. Изрази надежда до края на деня текстовете да се изяснят.

На свой ред Владислав Панев от ДБ добави, че разговори има всеки ден и целта е да има кабинет далече преди Коледа, ако е възможно още тази седмица. Той също поясни, че вероятността е споразумението да бъде подписано поотделно и евентуално в четвъртък.

В тази връзка обаче той напомни,че част от другите партии - БСП тепърва трябва да имат пленум, където споразумението да бъде одобрено. Според него не е важно дали документът ще е подписан заедно от всички или отделно, а фактът, че точките в него са важни и ако се изпълнят, то след 1-2 години България ще е друга. По думите му бъдещият кабинет едва ли ще направи радикални реформи , заради разнородността на партиите в мнозинството.

Темата коментира и ДПС, като Рамадан Аталай поясни, че не могат да кажат как ще гласуват в зала за състава на новия кабинет. По думите му ситуацията в страната е сложна и според него споразумението трябва ден по-рано да бъде приключено, за да бъде представени пред обществото политиките , които ще следват. Даде да се разбере, че не полагат червени линии, а са диалогични. По думите му тази промяна, която се очаква, нямало как да се случи без ДПС. Нямат предпочитания към имена, а към действията и програмите. Добави, че все още не се знае кой ще влезе в новия Министерски съвет (МС).

ОЧЧАКВАЙТ ЕПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!