Актуализацията на държавния бюджет, поискана от служебния кабинет, влиза тази седмица в Народното събрание. Това съобщи за „Монитор“ председателката на парламента Ива Митова.

Тя обясни, че се очаква в сряда НС да одобри образуването на постоянните парламентарни комисии, сред които е и бюджетната.

„Председателят на бюджетната комисия ще свика извънредно заседание още същия ден, за да видят как ще тръгнат организационно и може би в четвъртък ще започнат с гледането на бюджета“, каза Митева.

Тя подчерта, че днес ще излезе от заседание, за да може да разпредели законопроектите по комисии, за да могат следобед депутатите да започнат работа по тях.

Сред важните теми, по които ще работи НС, е искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев пред Комисията по конституционни въпроси

„Третото нещо, което ми се иска да свършим са промените в НСО. Готова съм с промените. Искам да извикаме пред спецкомисията на закрито заседание. Ние с Тошко Йорданов сме изискали информация за охранявани лица. Надявам се още тази седмица да извикаме шефа на НСО.

Аз знам кои са охраняваните лица сега и искам да попитам защо.

Цвета Караянчева беше с лична охрана до онзи ден. Като ще и играем на популизъм да видим кой кого надцаква, защото има граници“, заяви още Митева.

Тя подчерта, че е разписала заповед никой да няма персонални коли.

„Колите вече са в общ гараж, на групи, на ръководствата на групи, комисиите няма да имат персонални коли, шефовете на комисиите, така че не разбирам защо се карат за шефски места, като няма да имат екстри“, категорична бе още шефката на НС.

Тя обясни още, че партията й - „Има такъв народ“ ще подкрепи актуализацията на бюджета, но само на първо четене.

„Ние ще го подкрепим на първо гласуване и ще внесем промени между двете четения. Мисля, че и БСП, ДБ и ИБГНИ ще го подкрепят. Проблемът по-скоро е в някои параметри дали са необходими“, каза още Митева.

Че ИТН са склонни да подкрепят промените в държавната сметка намекна в понеделник вечерта и лидерът на партията Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

"Един милион мигранти са готови да тръгнат от Афганистан, за да избягат от режима на талибаните, който завладя страната. И тези хора няма да тръгнат нито към Америка, нито към Австралия.

Ще тръгнат към Западна Европа, което означава, че България е на пътя им. Аз прекрасно разбирам, че това са страдащи хора, които искат да избягат от насилието и шериата.

Но ние също ще страдаме, ако ги допуснем до нашата територия. Затова всички трябва да направим необходимото и да подкрепим сегашното правителство, за да може то да се справи със задаващата се криза. Защото талибаните въобще не ги интересуват политическите проблеми на България, а мигрантите - още по-малко", написа в публикацията си Трифонов.

Тезата му повтори и Виктория Василева от ИТН след като представители на партията се срещнаха с президента Румен Радев. Разговорът бе част от нов рунд консултации при държавния глава с парламентарно представените партии у нас за връчването на следващите два мандата за съставяне на правителство.

Във вторник президентът се срещна още с ГЕРБ и БСП, а днес предстоят срещите му с ДБ, ДПС и ИБГНИ.

„Независимо от усилията за съставяне на кабинет, парламента трябва да поеме своята отговорност. Най-малкото да актуализира бюджета“, заяви самият Радев в началото на разговора с ИТН. От партията пък заявиха, че са отговорни, но отново бяха категорични, че те няма да подкрепят трети мандат за съставяне на правителство. При разговора с ГЕРБ пък тонът на срещата стана още по-остър.

"Нашата парламентарна група многократно е заявявала становище, че при връчването на втория мандат ще го върнем веднага без да представяме състав и структура на Министерски съвет.

Нищо не се е променило и становището ни остава същото. Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета да бъде обвързана с връчването на втория и третия мандат.

За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС Десислава Атанасова.

Тя припомни, че преди година също е имало COVID-криза, както и мигрантска вълна.

"Но правителството на ГЕРБ се справи с това. Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, защото тези партии се родиха тук на площада под вашия юмрук", категорична бе Атанасова.

Държавният глава отговори, че с решението си да не предлагат структура и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа, no отново настоя за промени в бюджетната рамка. След срещата пък Даниел Митев пък заяви, че ГЕРБ ще бъде в зала при гласуването на кабинет.

"Президентът трябва да има реакция за Кирил Петков. Той трябва публично да изрази позиция. Ние искаме КС да обяви за противоконституционно само частта за Кирил Петков", коментира Атанасова.

„Призовавам го към следното със същата енергичност, с която размахваше харвардската си диплома, да покаже нотариално завереното заявление за отказ от канадско гражданство“, добави Митев.

"Вашите колеги от ГЕРБ-СДС" потвърдиха още веднъж, че ще върнат втория мандат, което поставя голяма тежест върху третия мандат и дали българският парламент ще отговори на очакванията на българските граждани, или той ще бъде пропилян отново.

Затова трябва диалог, отговорност и конструктивност", с тези думи се обърна президентът Румен Радев към БСП по време на консултациите за съставяне на кабинет. Лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че са си поставили две задачи.

"Актуализация на бюджета в три посоки - стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна; втората задача е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, което да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система", каза тя.

"Ако третия мандат дойде при нас ние ще продължим конструктивните разговори, без ГЕРБ и ДПС“, обяви Корнелия Нинова в началото на срещата.

След консултациите при президента Нинова подчерта, че ако им бъде даден мандата ще искат среща с Кирил Петков във връзка с казуса му с двойното гражданство. По думите й имат основата да стъпят за разговори с партиите на протеста. Тя подчерта, че сутринта на председателски съвет не са обсъждали дата за президентските избори, а само парламентарните комисии.