Нашата позиция не е изненада, ние многократно го казваме. Пазарлъци със съвестта си, с българските граждани, с правата си няма да направим. Ясни сме от самото начало, включително при КСНС, всички политически сили се обединиха точно около това. Излязохме със седем точки и те все още не са изпълнени няма повод да променяме позицията си. Това е нашата червена линия и ще бъде такава до край 

Това заяви Ива Митева от ИТН в ефира на БНТ, коментирайки възможността партията на Слави да напусне управляващата коалиция, ако премахнем ветото за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. 

До колкото съм запозната с тези седем точки, виждам, че много не сме мръднали напред, но президента оглавява КСНС и е в неговите правомощия той да го свика, каза тя, коментирайки, дали партията ѝ ще подкрепи едно съвещание на Съвета.  

Митева коментира и слуховете, че премиерът Кирил Петков е обещал да вдигне ветото за Северна Македония. 

"Не знам дали е обещал. Всичко, което чуваме е от медиите. Неговото поведение и говорене сочат, че трябва да бъде пусната Северна Македония. В момента сме пред одобряване на рамката на преговори, това е много важно. Важно е да се каже, че ще изпълняваме до край договореностите. Има договор за добросъседство, декларация на парламента. Когато обстановката не е променена, нищо не е свършено, няма как да променим нашата позиция", каза тя. 

Ива Митева не се ангажира с конкретен отговор на въпроса, дали Кирил Петков се опитва да управлява еднолично. 

"Не знам, той представлява една политическа сила, може би група от хора. Но определено се опитва да бъде силният в четворната коалиция. Може би има право на това, защото е първа политическа сила, но той няма 121 гласа и тогава той трябва да се съобрази и с най-малкия партноьр", обясни тя. 

"Как да ви кажа. По-скоро си решават, че нещо трябва да направят и тръгват да го правя Много неща научаваме впоследствие, както бе и с  плана за приемането на еврото. Видяхме какво се случи. В другата седмица отново е предвиден този план за разглеждане в МС без да е минал през НС. Може би ИТН сме най-, както каза Тошко, дошлите от някъде и искат да ни скрият. Може би защото сме най свободолюбиви и не отстъпваме от нашето мнение, за което сме обещали и сме влезли в парламента", продължи тя. 

Митева коментира и твърденията на "Продължаваме промяната", че ИТН не ходят на коалиционните съвети и отношенията в самата коалиция. 

"Не само ходим на коалиционните съвети, но сме и най-активини. Ние сме вътрешната позиция. Това, което чух от председателя на парламента не ми хареса, че ако някой не дива на коалиционен съвет, най-често е ИТН. Вчера се опита да се извини, но каза, че ако те са се засегнали. Той е председател на парламента, думата му тежи, той трябва да внимава какво и как го казва. 

Той се опитва да се измъкне. Фактите не се оспорват, те се констатират. Ходили ли сме или не сме ходили, това да каже", каза тя. 

Много често промяната ни поставя пред свършени факти. Аз съм член на правната комисия и дневния ред никой не го знае, ние не знаем повече от опозицията. Смятам, че когато се прави дневния ред, той трябва да се съгласува със заместник-председателите на комисията, за да може да го изкоментираме и да преценим плюсовете и минусите, защото срещу нас има една много силна опозиция, ГЕРБ и ДПС са втора и трета сила", разкри още Митева. 

Митева призна, че тя е назначила главния секретар на кабинета на парламента, който бе обвинен в това, че е разпоредил монтирането на решетки на входа на парламента. 

"Аз съм го назначила. Между другото, аз съм работила с него много години, над 15, но в 46 парламент ние приехме една поправка, аз я инициирах, че всеки председател на НС може да смени секретаря и да идва с екипа си. Аз не се мешам в администрацията, за да не бъда обвинена, че оказвам влияние. 

Поисках да разбера каква е хронологията. Още февруари месец е имало среща между председателя на НС и НСО, и тогава е взето решение за поставяне на решетките. Тогава те са се обединили да се мисли в тази посока. След това е постъпило писмо от НСО до главния секретар.

Той е разпоредил за проучване и предприемане на действия. Накрая хронологията завършва с една докладна за разходи през април до председателя на НС, в която изрично пише, че една част от средствата са закупуване на 3 броя на охранителни метални врати. Върху докладната има неговото име (на Никола Минчев). Не искам да се противопоставям с председателя на парламента. Смятам, че той няма административния опит. 

Може би всичките събития от януари до сега са му отклонили вниманието за политическия момент, който може би по-скоро човек с опит и е изпитал доста плюсове и минуси на този вид решения и може да го прецени. Началникът на кабинета е много важна фигура. Той обръща вниманието на председателят на НС. Смятам, че тук е подценен политическия елемент и ми се струва по-скоро, че е трябвало внимателно да се прецени", разказа Митева. 

По думите ѝ, тя не се страхува от Възраждане, напротив. "Добре си комуникирам с колегите. Както не бе ме страх и от януарския протест. Но прегради с народа не трябва да поставяме", добави тя. 

"Обсъждат се имена, но ситуацията е динамична. Срокът изтича. проблемът е, че и самите хора са изправени пред дилемата или не. Когато човек влезе в публичното пространство, винаги е омаскарен. Решението минава без СЕМ, президентът има двама членове, ИТН няма такъв представител, представителя на ДБ бе избран с неучастието на ДПС", каза Ива Митева, помолена да коментира, дали ще издигне кандидатура за генерален директор на БТН.