Не трябва да има повече метли, каза лидерът на Демократи за силна България Иван Костов в първото си телевизионно изявление след решението за общо участие в изборите със СДС. Носи ли дясното обединение промяна за България и какво ще се случи след вота бе темата на Нова тв, а отговорът на Костов е, че след 8 години в опозиция в ДСБ са си направили поуки и знаят какво не трябва повече да се допуска. "Трябва да има механизъм да се работи срещу корупцията заедно с опозицията, страната да се опира на консенсуси, а не на разделението", каза той.
"Трябва да се рестартира европейското ни членство, защото в момента не носи ползи. Ако успеем да направим голямо дясно обединение, шансовете за промяна са големи", смята Костов. За критиците на затоплянето между СДС и ДСБ мнението му е, че винаги има хора с опасения една центростремителна сила да не ги остави извън обединението. Но тези гласове постепенно ще заглъхнат, убеден е той.
При добри резултати на изборите най-вероятното коалиране ще е с ГЕРБ, защото приемането на тази партия в Европейската народна партия е гаранция, че е призната за дясна, обясни лидерът на ДСБ. Но кой ще бъде министър-председател е мното предварителен въпрос според него. Личното му предпочитание било да остане в парламента, за да работи по консенсусите. Изключването на опозицията от процесите на контрол не е път за решаване на проблемите, защото създава нови чадъри, подчерта Костов.
"Не знам кой ми е създал образ на затворен и агресивен човек, аз мога да общувам с всеки. Мога да работя с много хора, мога да работя с БСП", отбеляза Иван Костов. За разпределението на управлението отговорът му е: "Аз съм отборен играч".
Намаляване на данъците - за да падат цените, и икономия на бюджетни разходи са основните подходи, на които ще залагат десните. Мега проектите, които са най-големите харчове, трябва да се изоставят - АЕЦ "Белене", Бургас - Александруполис, "Южен поток" и всички, свързани с тях по-малки проекти. В трудни времена бащата в семейството не си купува нова кола, даде пример лидерът на ДСБ. В енергетиката трябва да се заложи на енергийната ефективност, както направи Обама, смята той.
Намаляване на заетите в администрацията, контролиран дефицит и възстановяване на кредита за бизнеса са сред другите мерки, на които десните ще залагат в кризата. /БЛИЦ