Икономическата криза е и заплаха, но и шанс за правителството. Заплаха, защото кризата ще радикализира българското общество и ще роди едно гневно мнозинство , но и шанс, защото в резултат на кризата бизнесът загуби в голяма степен независимостта си от правителството и управляващите получават ресурс за установяване на контрол върху медиите и смачкване на опозицията. Това заявява в интервю пред "24 часа" политологът и председател на управителния съвет и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.
В момента само бюджетът е готов да дава пари, или с други думи-и хлябът и ножът са у правителството. В ситуация на криза много бизнесмени искат да решат проблемите си, като избягат в политиката. Това изглежда като добра инвестиция в момента на голяма криза и Георги Гергов няма да е последният представител на големия бизнес, който открива у себе си влечение  да бъде част от управляващите, допълва политологът.
Кризата и намаляването на рекламните бюджети от своя страна ще доведе до засилване на влиянието на политическите партии върху медиите. Партиите се въоръжават с взривоопаен коктейл от полицейска информация и медии за политическа употреба. Ако се огледате, ще видите, че никога хора, свързани със службите за сигурност , не са играли толкова важна роля в политическия живот. Жълтите вестници стават все по-влиятелни , защото те единствени отговарят на два въпроса, които интересуват хората - кой и колко. Кой го е направил и колко пари е взел, коментира Кръстев. Ако в началото на прехода магическите три букви за едни бяха БСП, а за други СДС, сега магическите три букви са СРС. Предстои ни да преживеем няколко месеца , които може да се окажат най-сложните и не е изключено най-отвратителните в цялата история на прехода. По ред причини и двата сценария -победа на ГЕРБ или победа на БСП не създават достатъчна увереност в обществото за политическа стабилност и излизане от икономическата криза. Изборна победа на БСП допълнително ще радикализира обществото и социалистите най-вероятно ще съжаляват, ако получат нов мандат. А ГЕРБ продължава да е големия непознат в българската политика. В настоящия момент в сферата на икономиката , ГЕРБ не предлага нито убедителни фигури, нито ясни идеи. Коалиция ГЕРБ и БСП може да е спасителна за определени хора и бизнес интереси, но е пагубна за политическата система. А и ако следите изящната словесна престрелка между Станишев и Борисов, коалицията ГЕРБ-БСП ще е коалиция на мутри и гейове. Такава коалиция изглежда по-скоро екзотична, отколкото спасителна. /БЛИЦ